dimecres, 8 de juny del 2022

‘Una familia como cualquier otra o la Casa del Algarrobo’, de Diego Galera Morales

CERCLE LITERARI 


Diego Galera ens presenta un nou llibre, de 490 pàgines, publicat per Europa Ediciones, de Madrid, el setembre de 2021 i imprès a Roma per Rotomail Italia el març del mateix any; val a dir que el text hauria necessitat una revisió més acurada per part de l’editorial.

Com en el cas de Otra vez con el alba despierto y sueño un nuevo día—, es tracta d’un relat en prosa, per bé que en el text hi ha també poemes. Si aquell altre llibre era en bona part autobiogràfic, el present volum és una curiosa combinació de realitat i ficció. En efecte, l’argument comença essent l’autobiografia del jove Diego, amb la descripció del seu poble natal, Gafares (Sorbas, Almeria), la seva casa pairal —un cortijo allunyat del nucli urbà, amb un garrofer al davant de casa, on família i veïns celebren animades tertúlies vespertines. S’hi expliquen els primers anys de la vida de l’infant.
 
Però quan  el protagonista (és a dir, l’autor) encara no tenia cinc anys, el llibre passa a esdevenir una novel·la de ficció. Perquè mentre el Diego de debò se’n va venir a Balsareny amb la seva família, en l’obra continuen vivint tots a Gafares. L’argument, doncs, narra fets imaginaris que haurien pogut passar, tot i que una part dels personatges i dels ambients continuïn sent reals, perquè sovint s’hi barregen realitat i ficció, fins i tot amb algun anacronisme que no desmereix l’interès d’aquest joc de miralls.
 
Quan el Diego de ficció arriba a la majoria d’edat té una il·luminació mística que el determina a seguir un camí peculiar de vida religiosa des de la laïcitat. Així, havent aconseguit entrevistar-se amb Pau VI i Joan Pau II, i proveït d’una butlla papal que l’hi autoritza, viatja de primer per Andalusia i després va recorrent esglésies, catedrals, monestirs i santuaris marians per tota la península Ibèrica, incloent Fàtima i Lisboa, i també va a Lorda. De moltes de les esglésies o llocs de culte que visita n’explica la història o les llegendes i en fa una breu descripció monumental, i si estan dedicades a algun sant en conta la vida i miracles.
 
El llibre s’allarga amb nombroses pàgines que són fragments dels Evangelis o d’altres llibres del Nou Testament que el protagonista escull per predicar a cada lloc on arriba, i que l’autor transcriu textualment, junt amb l’exegesi que el predicador hi fa. També hi ha força poemes, del mateix Diego o d’altres autors; i encara diversos incisos —algun, per a mi, completament extemporani—, però n’hi ha un d’especialment emotiu: el que dedica a la mort del seu amic, i meu, el balsarenyenc Rafa Vilanova. Vull destacar els esments que fa al poeta Climent Forner, i li agraeixo que m’hagi dedicat el llibre, juntament amb mossèn Antoni Bonet, en Francisco Egea i en Josep Gudayol. 




Recordem que el passat 25 de març, el Diego en va fer la presentació a Balsareny (vegeu Sarment d’abril); a més, el 20 de maig va recitar una antologia dels seus poemes a la sala Sindicat, acompanyat a la guitarra per Cecili Rueda. Benvingut aquest nou llibre, que segur que no serà l’últim que ens augura.
 
Ramon Carreté
Portada del llibre: Europa Ediciones
Fotos recital: R.C.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.