dilluns, 16 de maig del 2022

Torna la Caminada Popular de Balsareny

 
El diumenge 15 de maig Balsareny tornava a celebrar, després de dos anys sense fer-la a causa de la covid-19, la tradicional Caminada Popular, en la seva 34ena edició. Molta gent del poble i de fora es va poder retrobar per gaudir de l’esport i la natura. Novament el Centre Excursionista de Balsareny s’engrescava a organitzar-la, amb la il·lusió també de portar a terme moltes més activitats, que ja han començat aquesta primavera, amb altres rutes pel terme i per Catalunya. Properament, per exemple, torna  el popular Cros del Traginer, el proper 11 de juny.

Enguany la participació ha estat de 245 persones, una bona xifra tenint en compte l’aturada de dos anys; i considerant també que, els darrers anys, la participació, abans de la pandèmia, havia anat baixant: d’unes 300 persones, el 2017; es va passar a 260, el 2018; i a 215, el 2019. Per tant, ara encara hi ha hagut uns 30 participants més que la darrera vegada.

En aquesta edició, hi ha hagut dos itineraris: un de més curt, de 7 km; i un altre de més llarg, el més habitual, d’uns 14 km. Sembla que l’itinerari curt ha fet venir ganes de caminar a gent que abans no solia participar-hi. La prova és que ha tingut força èxit: unes 55 persones, la majoria de Balsareny.

Als dos itineraris hi havia un tram comú, des de la plaça de l’Església, que era el control de sortida i on es donava coca per agafar energia, fins a la casa del Vilar, nou control i on hi havia l’esmorzar per a tothom. Es passava pel pont de la Via, la zona del Mallol, l’espai protegit de la Resclosa dels Manresans, els masos de la Rabeia, el pontet de la Rabeia per travessar el Llobregat, la Masoveria i fins als camps del Vilar.

Després de l’esmorzar, l’itinerari curt es completava amb el camí de retorn cap al poble per la pista ampla que va a parar a la carretera d’Avinyó.

Tanmateix l’itinerari llarg continuava des del Vilar, passant per la coneguda Font del Vilar (on sempre raja aigua) i travessant de seguida la carretera d’Avinyó per enfilar-se, costes amunt, fins a l’altiplà del Repetidor, on se seguia planejant fins prop de Serra-sanç, en terme de Sallent, contemplant una bonica panoràmica de tot l’entorn, des de Montserrat fins al Prepirineu. Es retornava després cap al poble per pistes i corriols, passant per sobre de l’Alou i fins als plans de Puigdorca i prop del mas de les Planes. Entremig hi havia un altre control i l’habitual avituallament de les taronges i aigua.

Els dos itineraris confluïen al pont del Riu i el darrer tram era comú: la costa del Repeu, d’uns 200 metres, fins arribar a la plaça de l’Església de nou, on hi havia, com de costum, un petit piscolabis.

El dia va ser molt calorós, semblava que començava ja l’estiu. De fet, la caloreta ja havia començat a notar-se durant aquella setmana. Aquest any, i en un moment tan adequat com la plena primavera, van retornar els tradicionals “cartellets”, referits a les principals plantes de la nostra vegetació mediterrània: arbres, arbustos i moltes herbes florides.

Per acabar la jornada, a les 6 de la tarda, a la sala petita del Sindicat, va tenir lloc la projecció de diversos audiovisuals: l’un, sobre un reguitzell de fotografies preses durant el matí a diversos punts del recorregut de les caminades; i un parell més sobre dues ascensions a pics pirinencs, realitzades fa alguns anys pel Centre Excursionista.
 
LES DADES DE LA CAMINADA

A la caminada 2022, com ja hem dit, hi van participar 245 persones (d’elles, unes 55 a l’itinerari curt). De Balsareny n’hi havia 135, en tant que les 110 restants eren de fora.

Pel que fa als balsarenyencs, que representen més de la meitat (un 55,1 %), una dada prou bona (alguns anys enrere no arribaven a ser la meitat), hi havia 56 homes (41,5%) i 79 dones (58,5%).

Quant als forasters, 52 eren homes (un 47,3%); i 58 eren dones (un 52,7%), una dada més ajustada: és a dir, la diferència era més petita.
 
Procedència dels forasters

La majoria, com és lògic, eren del Bages: 50 persones (un 45,45%): 17 de Manresa, 10 de Sant Joan de Vilatorrada, 5 de Sallent, 5 de Navàs, 3 de Santpedor, 2 de Sant Fruitós de Bages, 2 de Navarcles, 2 de Monistrol de Montserrat, 1 de Valls de Torruella, 1 de Gaià, 1 de Cardona i 1 de Súria.

De tota manera, el lloc d’on va venir més gent, fou de Barcelona ciutat, amb 21 participants (alguns, perquè tenen familiars propers a Balsareny). Juntament amb un participant d’Esplugues de Llobregat i dos de Santa Coloma de Gramenet, van ser 24 persones del Barcelonès (un 21,8%).

També de la comarca propera del Berguedà, vam tenir gent: 17 persones (un 15,5%): 13 de Puig-reig i 4 de Casserres.

Tot seguit, la comarca del Vallès Occidental, d’on habitualment sempre hem tingut gent: 15 persones (un 13,6%) : 10 de Terrassa,  3 de Ripollet i 2 de Matadepera.

Finalment, van participar-hi 4 osonencs (un 3,6%): 1 de Vic, 1 de Tona, 1 de Balenyà i 1 de Santa Creu de Joglars.
 
Edats dels participants

Cal dir que la mitjana d’edat no era gaire jove, sinó força alta. Pel que fa als balsarenyencs, un 69 % eren gent d’entre els 41 i 70 anys; mentre que un 23 % eren de 40 o menys anys; i, concretament, de la franja de 21 a 30 anys solament hi havia 2 joves. Per últim, de més de 70, eren un 8%. El participant més gran fou un home de 81 anys.

Referent als forasters, la mitjana d’edat encara era més alta. Aproximadament un 85% era gent de 40 o més anys; i gairebé la resta, un 13 %, eren nois d’entre 7 i 12 anys, que venien acompanyats pels seus pares. No hi havia quasi ningú de 12 als 40 anys. El visitant més gran també fou un home de 81 anys de Sant Joan de Vilatorrada.

Isidre Prat Obradors
Fotos: Alfred Selgas / Isidre Prat 



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.