divendres, 6 de maig del 2022

Imatges de Balsareny

 

Aquest mes de maig us encoratgem a endevinar on correspon aquesta imatge d’un racó del nostre terme municipal i si ens en podeu fer cinc cèntims. És fàcil.
Publicarem la resposta més endavant. 

Text i foto: 
Isidre Prat 

Resposta a la imatge de Balsareny
 
Correspon al Fortí Carlí del Serrat del Maurici, per la cara nord-est. Per la seva situació, dalt d’un turó de 418 metres d’altitud, és un dels monuments emblemàtics de la població, junt amb el Castell de Balsareny. Tots dos s’alcen com a punts estratègics a banda i banda del nucli urbà: el fortí a l’oest i el castell a l’est.
 
Gairebé tots els balsarenyencs el coneixem. També l’hem anomenat sovint, incorrectament, el “castell dels moros”, en contraposició a l’altre. De fet, actualment s’ha perdut força aquesta denominació.
 
Normalment hi pugem a peu des del poble, fent una petita excursió. Podem començar a la casa de pagès del Callerís (entre els carrers Sant Josep i Costeta), passar pel túnel de vianants de sota l’autovia i, al cap d’uns 100 metres a l’oest, agafem un camí per la dreta, per sobre d’unes granges, que va pujant fins a la carena de la Baga Fosca, on prendrem el primer trencall a l’esquerra, que ens porta fins a dalt de tot del turó. Des del Callerís hi ha 1 km i 100 metres aproximadament. Cal dir que també s’hi pot arribar amb cotxe, amb molt de compte, tret dels darrers 150 metres. També s’hi accedeix des d’altres camins que rodegen el turó del fortí, com pot ser, per exemple, per la mateixa carena de la Baga Fosca venint de la pista de la Torre de Castellnou.
 
El fortí, que està en ruïnes, va ser construït el 1839 per vigilar els camins i prevenir un altre setge com el que, des del mateix turó, havia sofert Balsareny per part del carlí Comte d’Espanya aquell mateix any. És, per tant, una fortificació molt més moderna que el Castell de Balsareny, que és de l’època medieval, tot i que es conserva molt millor. Està fet sobretot amb pedra sorrenca.

Malgrat el seu estat ruïnós, fa només uns 40 i escaig d’anys es va restaurar, netejant-lo, col·locant-hi una passarel·la de metall, que travessa la fossa per poder accedir al seu interior; i reforçant amb totxanes algunes parets. Actualment està ple d’herbassar, però s’hi pot entrar i veure’n part de l’estructura de les antigues estances i les torres de vigilància de les quatre cantonades.
 
Isidre Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.