dimarts, 3 de maig del 2022

Festa Major 2022


Fem un breu resum de les activitats programades per a la Festa Major d’enguany. El diumenge 17 d’abril el Club d’Escacs Balsareny va organitzar al Sindicat la jornada inaugural del XXII Circuit de Partides Ràpides i Sub-14 de la Catalunya central.
 
El divendres dia 22, a la plaça Onze de Setembre, es presentava la tradicional Hora del Conte de la Biblioteca, amb la narració de ‘La mainadera màgica’, a càrrec de Sílvia Blàvia, de Teatrem. A la sala Sindicat va tenir lloc el sempre espectacular Show del grup La Il·lusió, de l’associació Els Ametllers. Al vespre, a la plaça de l’Ajuntament hi va haver el Pregó de Festa Major, a càrrec del Club d’Handbol Balsareny, seguit d’una botifarrada popular a la plaça de Roc Garcia, a càrrec de la colla Els K+ Sonen de Balsareny, i un repic de campanes pels Campaners de Balsareny; i a la nit, el concert “Va Parir Tour”, Festa Flaix Bac, al pavelló esportiu municipal.
 
El dissabte 23, Diada de Sant Jordi, va començar ennuvolat i amenaçant ruixats. Tot i així, al matí i fins al migdia es van poder celebrar els actes previstos. A les 9, un torneig de pàdel a les pistes; a les 10, a la plaça de la Mel, ball de gegants i gegantons; i durant tot el matí, paradetes i tallers (a la plaça de la Mel i a cal Nosa); un taller de pintura mural, i tres representacions de teatre de carrer en tres indrets diferents: El Catalon d’una Nit d’Estiu, RIP (Rest in Pis) i Mandra. A les 12:30, a la plaça de la mel, l’espectacle Les coses impossibles, per la companyia Martademarte.
 
Al llarg de tot el dia, a la plaça Ricard Viñas hi va haver una parada de llibres benèfica, organitzada per la Fundació Pere Casaldàliga, i a les 12:30 els Rapsodes dels Pastorets van presentar el recital “Poetes de Balsareny” (vegeu article a part).
 
La pluja va fer acte de presència, i es van haver de suspendre els tres concerts previstos al carrer, de JU, La Tropical i d’Havaneres, i la Cagada de la Mula es va ajornar fins al dissabte següent, dia 30 d’abril. Al Sindicat, a la tarda, es va projectar la pel·lícula infantil Ratolins i guineus: una amistat d’un altre món; i a la nit, es van fer els concerts d’Antonio el Remendao i de Gertrudis. 
 
El diumenge dia 24, als Tres Pins, es va celebrar el Dia Internacional del Gos de Rescat; es va fer la commemoració de la unió entre pobles al Pont del Riu, que des de finals del XVIII uneix Balsareny i Avinyó; una matinal infantil (My Little Carnival) a la plaça de la Mel; una Experiència Gamer amb realitat virtual, i el lliurament dels premis del Concurs de Fotografia Festa dels Traginers, exposició que des del dia 23 es va poder visitar a la sala petita del Sindicat.
 
A les 11, els Geganters i Grallers de Balsareny van organitzar la seva XIX Trobada de Gegants, amb la participació de diverses colles, entre les quals també Els K+ Sonen de Balsareny. A migdia, davant de la llar d’infants, es va fer la Primera Trobada de Bateries, a càrrec de l’Escola de Música Mn. Joan Bajona. A la tarda, concert de l’Orquestra Rosaleda a la plaça Roc Garcia, seguit d’un concert infantil disco a la plaça de la Mel; i al vespre, al Sindicat, la projecció del film Mediterráneo, dintre el cicle de cinema Gaudí.
 
El dilluns dia 25, Diada de Sant Marc, va fer molt bo. Els Bastoners de Balsareny van donar el Bonjorn al veïnat pels carrers del poble; i al matí i a la tarda va tenir lloc un Casal esportiu al pavelló. A les 10, al portal de la Casa de la Vila es va fer la benedicció del Panellet de Sant Marc, distribuït tot seguit per la pagesia local. A les 11, a l’església, la “Missa del Panellet”, concelebrada, seguida d’un repic de campanes pels Campaners del poble. I en acabat, a la plaça Roc Garcia, els tradicionals Balls de Sant Marc (vegeu article a part), amb la Cobla la Principal de Terrassa, Bastoners, Ball de la Faixa, Gegants i Gegantons i els Dansaires dels Pastorets (vegeu article a part).
 
A la tarda, a la plaça Onze de Setembre, es va fer el lliurament dels premis del concurs literari Sant Marc (vegeu article a part) i la presentació del llibre La resclosa de la Séquia de Manresa: una obra medieval en ple ús, obra de diversos autors. A la tarda, jornada de portes obertes a la llar d’infants Sant Marc; i l’actuació del Mag Lari al Sindicat, que va satisfer amb escreix l’expectació del públic. A la nit, el castell de focs de cloenda de la festa. I el dijous següent, dia 28, el concert en record de Mn. Joan Bajona, a càrrec de les Escoles de Música i teatre Mn. Joan Bajona i de la Coral Sant Esteve (vegeu article a part). Felicitem a tothom, persones, entitats i institucions, que han fet possible un any més que Balsareny celebri la seva Festa Major. Fins l’any que ve!
 
Sarment 
Fotos: Alfred Selgas 

Dia 24. Trobada de Gegants




















Dia 25. Panellet de Sant Marc






Dia 25. Bastoners de Balsareny






  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.