dilluns, 8 de febrer del 2021

Traginers confinats, però intensament viscuts

 
Balsareny s’ha vestit de Traginer en una edició subjecta a les restriccions que les autoritats sanitàries han imposat a causa de la pandèmia. Aquest any, tot i que no s’ha pogut celebrar la Festa dels Traginers en la forma esplendorosa a què ens tenia acostumats, la Comissió, amb el suport de l’Ajuntament i de diverses entitats, ha promogut iniciatives per incentivar la presència de la Festa als balcons i als aparadors dels establiments comercials, així com per la megafonia municipal i per les xarxes socials, amb músiques, projeccions i danses; posant carros i altres elements de referència a les places del poble, exposant al vestíbul del Sindicat els gegants de les colles locals Geganters de Balsareny, Els K+ Sonen i Peta Fluix, i organitzant concursos virtuals. Tothom s’ha mobilitzat per aconseguir que Balsareny tingui ací i allà ressons de l’ambient Traginer. 

En l'edició d'enguany, en no poder-se celebrar el Traginer a l'escola, membres de la Comissió de Traginers van visitar les instal·lacions de l'escola Guillem de Balsareny i la Llar d'Infants Sant Marc per obsequiar l’alumnat amb un berenar i un detall: un cavall en forma de retallable. Allí, tant l'equip docent com l'alumnat els van rebre amb vestits, barrets, bates, mocadors de Traginers..., deixant clar que les ganes i l'essència de la Festa hi eren presents com sempre.

També hem pogut veure aquest afany a peu de carrer, on no ha faltat entre els veïns el caliu i l'esperit de Traginers: trobant tot tipus de vestuari, dansaires, pageses, traginers, bastoners, bates de colles, i fins i tot amb un toc d'humor, la caracterització de dos Gegants, que rebien al seu pas els somriures i els aplaudiments de les persones amb qui es creuaven. Un humor que Pere Casaldàliga definia com a fill de l'esperança, tan necessària en els temps que estem vivint.
 
També moltes famílies les vèiem fent la ruta; en aquest cas, no pas la tradicional ruta del Traginer, sinó una ruta que el Centre Instructiu i Recreatiu va organitzar en forma de joc de pistes, i que convidava a passejar per diferents racons del municipi. Així mateix, al Casino, gràcies a la gentilesa i la col·laboració de la Comissió de la Festa dels Traginers, es va decorar amb tot de fotografies de Traginers; a diferència d’altres que s’han exposat en diferents espais, aquestes eren les premiades en el Concurs de Fotografia de l'edició anterior, que fins ara no havíem pogut contemplar.

Pel que fa a les banderes de Traginers, exposades al balcó de ca l’Esteve, enguany han estat traginades a peu pels banderers, Iris Rodríguez i Jesús Acevedo, i beneïdes a l’església parroquial de Santa Maria pel rector de Balsareny, Mn. Antoni Bonet, en una cerimònia molt lluïda que començava amb un repic de campanes. Les figures dels Gegants, plantats davant l'església, van entrar al temple per acompanyar l'Eucaristia. Mn. Antoni va recordar quan exercia a la parròquia de Súria, que va ser la primera vegada que va venir a Balsareny per veure la festa dels Traginers, i que, com molts dels visitants, en va quedar meravellat. Al final de l’ofici, van parlar per la Comissió dels Traginers Jordi Santasusana, el president Èric Sánchez i Jacint Orriols, que va glossar la història de les dues banderes de Sant Antoni.

La Festa dels Traginers de Balsareny transcendeix de molt, sens dubte, les celebracions tradicionals de sant Antoni Abat. I en aquesta confinada edició, val la pena valorar com l'hem hagut de viure enguany. Tot i així, penso que el poble de Balsareny ha demostrat fins a quin punt sent com a pròpia aquesta Festa. Mentre sigui així, mentre hi hagi una participació tan àmplia de tota la gent, de les entitats, dels establiments, seguirà sent una festa de referència, la que més ens defineix i la que ens ubica al mapa.

En aquest reportatge recollim imatges de diferents racons del poble, de la nostra gent i d’alguns dels establiments comercials que s’han volgut sumar a la celebració decorant els seus locals amb elements de la Festa i abillant-se de traginers. Esperem que l’any que ve puguem reviure la nostra diada amb la participació massiva i alegre que la caracteritza.
 
Text i fotos: Jordi Vilanova / Alfred Selgas

Vegeu més fotografies en aquest enllaç.








































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.