dimecres, 17 de febrer del 2021

Homenatge a Pere Casaldàliga

 
El dia 16 de febrer, a les 7 de la tarda hora catalana, i simultàniament a les 3 hora brasilera, en català, castellà i portuguès, començava l'homenatge virtual amb motiu del naixement de Pere Casaldàliga i Pla, i de la Fundació que duu el seu nom, el seu llegat i les seves causes. Ho feia amb unes boniques imatges del bisbe al Brasil, i de la Romeria al Santuari dels Màrtirs, acompanyades de música espiritual brasilera. Seguidament Laura Mor, periodista i directora de Catalunya Religió, donava la benvinguda a tothom fent un repàs de la trajectòria de Casaldàliga, que per a molts ha estat un “profeta de l'esperança”. Donava a conèixer alhora el naixement de la Fundació Pere Casaldàliga, donant pas a la seva presidenta, Glòria Casaldàliga, que va citar unes paraules d'en David Fernàndez: “avui celebrem el miracle que hagi viscut”, i destacant la sort d’haver pogut compartir amb ell, la seva vida, la seva obra i les seves causes mitjançant l'Associació Araguaia, creada al 1989.
 
És després del seu traspàs que la família, juntament amb la associació Araguaia, per responsabilitat considera crear la Fundació Pere Casaldàliga, per seguir donant continuïtat a tot el seu treball, amb el compromís de mantenir viva la seva memòria, vetllant també pel bon ús de la seva figura i missatge. Treballant per assolir el valor de la vida, el pensament i obra d'en Pere Casaldàliga, realitzant, entre altres, projectes editorials, arxivístics, educatius, culturals i de sensibilització. I amb el desig de seguir treballant al costat del Cercle Cultural de Balsareny, Balsareny Educa i amb tot el poble natal de Pere Casaldàliga, del qual la Fundació també considera i desitja que fos dipositari del seu llegat i lloc de referència a Catalunya i Europa. Voluntat que el Cercle Cultural de Balsareny i moltíssimes entitats de Balsareny consideren alhora una oportunitat que com a poble no podem deixar perdre.
 
La Fundació, cooperarà  també amb l'Associació ANSA, creada pel mateix Pere Casaldàliga i per “Tia Irene” al Brasil, l'any 1974, atenent a les necessitats socials de la regió. I actualment amb una plena dedicació en la recuperació ambiental de la zona, destruïda per la desforestació de l'agró-indústria  i els grans incendis. Així mateix, mantindrà estretes relacions amb altres moviments socials i organitzacions que Casaldàliga va promoure, com:  la Comissió Pastoral de la Terra, el Consell Indigenista Missioner i el Moviment Sense Terra. I vetllarà alhora per l'arxiu de Sao Fèlix do Araguaia, on hi ha més de 250.000 documents de gran importància per a la memòria històrica tant del Brasil com de l'Amèrica Llatina.
 
Malgrat els temps complexos que vivim aquí i arreu del món, i que la tasca no és senzilla, amb el missatge d'aquesta esperança amb ganes de treballar podrem aconseguir ser l'altaveu i el mirall de les causes de Pere Casaldàliga. Ell mateix va viure moments molt més durs que aquests, i amb esperança els va poder superar. Glòria Casaldàliga va aprofitar per enviar una abraçada especial a l’amic i col·laborador Arcadi Oliveres, que pateix una greu malaltia.
 
Es d'agrair, el valuós treball de tothom per haver arribat aquí; especialment el treball educatiu que s'està duent a terme a l'escola Guillem de Balsareny,  que ha assumit el compromís de fer conèixer la vida, obra i causes del bisbe Pere a tots els seus alumnes, per tal que, des de ben petits, tots els balsarenyencs el reconeguin. Des de finals de gener, el vestíbul de l’escola gaudeix de l'exposició “Pere Casaldàliga: una veu compromesa”, que els alumnes poden llegir en tot moment; a més, els alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior treballen sobre un dossier temàtic que se’ls ha preparat.
 
Per aquest acte de celebració del naixement del pare Pere, cinc alumnes voluntaris de Cicle Superior van preparar la lectura de cinc poemes de Pere Casaldàliga que van recitar a la vora del riu Llobregat; en Jordi Sarri els va gravar i n’ha fet un muntatge juntament amb uns vídeos d’unes nenes i un nen del Brasil, que reciten els mateixos poemes, en portuguès, al costat del riu Araguaia. Rius que son símbol de vida i de connexió entre pobles. Per a fer aquesta gravació, es van presentar 14 nens i nenes, els quals han recitat els poemes que van preparar, a totes les aules de l’escola, també el mateix dia 16 de febrer. A Cicle Mitjà, treballaran algun dels poemes que els seus companys més grans els recitin. Al llarg del curs, tots els alumnes de l’escola coneixeran els contes “Un barret de palla” de Maria Jaén i “Pere Casaldàliga” de Josep M. Soler, molt adients per apropar la figura d’en Pere als més petits. La diada de Sant Jordi d’enguany estarà totalment dedicada a la seva figura i obra i s’està pensant en alguna activitat per als alumnes de 1r d’ESO que es repeteixi anualment. Així, entre tots, donarem vida a la memòria d’en Pere Casaldàliga.
 
L'acte d'homenatge el tancava el mateix bisbe Pere, en un missatge enregistrat l'any 2004, però plenament vigent a dia d'avui: “En un món nou, relacions noves”. Vam poder veure i escoltar en Pere dient que les persones som estructurades, depenem de les estructures familiars, culturals, socials, polítiques, econòmiques, religioses... que ens possibiliten, ens emmarquen, i a vegades ens cohibeixen. Però al mateix temps som estructurants, perquè som nosaltres, les persones, les que tenim capacitat de fer les estructures. I per tal que hi hagi un món nou, hi ha d'haver relacions noves. Podeu veure l'acte en aquest enllaç.
 
Comissió Pere Casaldàliga
Fotos: Jordi Vilanova  






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.