diumenge, 21 de febrer del 2021

Cançons de tothom

EMMB

Iniciem una petita sèrie d’articles dedicats a cançons catalanes que han assolit nivells de popularitat elevats i han passat a formar part de l’univers musical de diverses generacions. Totes són composicions amb autors coneguts.


 
Comencem amb L'Emigrant.
 
Un dia de 1893 mossèn Jacint Verdaguer va rebre una visita. El compositor i cofundador de l’Orfeó Català Amadeu Vives li portava el poema  L’Emigrant musicat. Verdaguer havia escrit L’Emigrant cinc anys abans. El poeta hi elogia la seva terra amb la mirada d’aquell que la deixa per sempre més. S’acomiada primer de les muntanyes, les valls i les planes; després de Montserrat i Barcelona; finalment dels seus pares i germans.  

 
Quan l’Orfeó Català estrenà l’obra l’èxit fou immediat. Feu que d’entre els poemes de Verdaguer L’Emigrant fos el que arribés a més gent i de manera més profunda. El poeta quedà ben complagut per la dimensió que la música donava a la seva obra. Va dir, però: “això meu, la lletra, no té cap importància. La lletra és el penja-robes de la música, i no pas altra cosa.”
 
En aquell moment Amadeu Vives tenia poc més de vint anys i ja havia iniciat, juntament amb Lluís Millet, el projecte de l’Orfeó Català. Vives, afectat per poliomielitis a la infantesa, va passar una joventut difícil, bohèmia i sense recursos econòmics. Més endavant, a partir de 1900 va traslladar-se a Madrid i va iniciar la seva carrera com a compositor de sarsueles. Va tenir un èxit enorme amb l’obra Bohemios i va continuar la seva carrera a la capital d’Espanya. De la seva obra lírica destaquen Maruxa i Doña Francisquita.   


L’Emigrant l’han enregistrat cantants de totes les èpoques i estils: Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé, Josep Carreras, Emili Vendrell, Marina Rossell, Peret… la llista  és molt llarga. Destaquem la versió rock molt reeixida del grup Slalom, que va causar sensació quan fou publicada el 1976.
 
El mes que ve, Ball de Rams.
 
Escola Municipal de Música de Balsareny

Imatges (Wikimedia Commons): Placa amb un fragment de L'Emigrant, al passeig de Sant Joan de Barcelona rere el monument a Verdaguer; retrats de Jacint Verdaguer i d'Amadeu Vives, pintats per Ramon Casas (MNAC). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.