dimarts, 31 de desembre del 2019

Visites teatralitzades al castell. El cens dels capons


 Visites teatralitzades al castell




El castell de Balsareny ha viscut un mes de desembre ple d'activitats culturals, històriques i familiars. A més de les visites guiades que cada dissabte s'hi realitzen a les 11 i a les 12 del matí, cada primer dissabte de mes a les 5 de la tarda hi tenen lloc les visites teatralitzades. Una activitat molt bonica que es va fent des de fa gairebé deu anys, i a la qual us convidem a participar.



En el que ha estat la darrera visita de l'any 2019, Sarment també hi ha volgut ser; ens hi ha convidat amablement en Salvador Portabella i el seu equip, responsables del castell.



Hem estat testimonis de la gran tasca que desenvolupen aquests actors, que ens permet transportar-nos a temps passats. Amb el seu vestuari, el seu guió i la seva capacitat de representació, dignes de reconeixement, ens han fet passar una tarda molt enriquidora, en molts sentits.




Hem compartit la visita amb un gran grup de persones interessades en el castell. Un espai que ha estat símbol de Balsareny durant segles, i que les persones que ens l'estimem li continuem donant vida al llarg dels anys. 




Entre aquest grup de visitants, volem destacar la presència d'una família de Portugal i una altra de Rússia, que han volgut fer parada al nostre municipi per conèixer el castell. 



Tots hem quedat contents de veure, alguns per primer cop i altres novament, les seves parets, el seu patí, les seves sales i cambres, el seu mobiliari i la seva innegable majestuositat.


El cens dels capons

  
A la setmana següent d'aquesta enriquidora experiència, es tot el turó del castell el que s'omple de simbolisme i tradició.


Cotxes aparcats a les zones habilitades del recorregut anunciaven la gran afluència de persones d'arreu de la comarca que volien presenciar el tradicional lliurament dels dotze capons al baró de Balsareny per part del Sr. Valentí Junyent, alcalde de Manresa, com a representant de la ciutat de Manresa, i el Sr. Josep Alabern, per la Junta de la Séquia. Caminant en  comitiva, amb  l'alcaldessa de Balsareny, Noelia Ramírez, i part del seu equip de govern, van pujar al castell, amenitzats  per música de colla gegantera Els K+ Sonen, per fer l'entrega dels capons al baró de Balsareny, que els esperava per acollir-los al seu casal.


Aquesta tradició es remunta a finals del segle XVI. Dos segles abans, el rei Pere III havia donat permís a la ciutat de Manresa perquè construís una resclosa al riu Llobregat a fi de desviar una part de l’aigua cap al canal de la Sèquia. L'any 1583, però, una forta riuada es va endur la resclosa dels Manresans, just a sota del castell de Balsareny. Aquest fet va motivar una intervenció d'urgència i operaris manresans van fer, sense permís del baró, una tala d'arbres en el terme del castell per refer la resclosa. El baró va posar un plet a la ciutat de Manresa davant del lloctinent de Catalunya i de la Reial Audiència, i el va guanyar. Per això, l'any 1584 es va signar un pacte, en virtut del qual els manresans quedaven autoritzats a tallar arbres de la propietat del baró sempre que ho necessitessin per a la séquia, i a canvi s’obligaven a pagar anualment un cens de dotze capons.


El cens es va pagar puntualment fins que, amb la desamortització, a mitjan segle XIX, s'aboliren els títols i drets senyorials. Tot i així, al darrer quart del segle XX, amb els primers ajuntaments democràtics, es va restablir l'acte de lliurament dels capons, com a mostra d'agermanament entre Balsareny i Manresa.


Aquest acte simbòlic té una gran rellevància perquè gràcies a la séquia la ciutat de Manresa va poder prosperar econòmicament; actualment l'aigua del canal és la que Aigües de Manresa potabilitza per abastir la ciutat i altres pobles de la comarca del Bages.


Després del lliurament d’enguany, es va servir un esmorzar a la sala del Tinell, es va passar un audiovisual sobre el Parc de la Séquia, es van fer activitats infantils, concert a càrrec de White Heaven Vocal Grup i visites guiades al castell. També la colla Els K+ Sonen van exposar i lluir els seus gegants, tan representatius del castell de Balsareny i de la seva història: la Blanca de Bell-lloc i el seu espòs Bernat de Peguera, que va ser senyor de Balsareny al segle XIV. Ells dos eren els pares de Ramón II de Peguera, que és qui l'any 1351 va comprar la baronia de Balsareny amb el seu castell, sota del qual es va construir la resclosa de la síquia, i qui va reformar i engrandir el castell donant-li l'aspecte gòtic actual.


Que per molts anys continuï actiu el castell de Balsareny, i gràcies als seus responsables per convidar el nostre butlletí a ser-ne testimoni.

Jordi Vilanova
Fotos: Jordi Vilanova i Marc Vilardell



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.