dissabte, 28 de desembre del 2019

Josep Cañellas parla de la Marató

BALSARENY AVUI


Un any mes, el doctor Cañellas va organitzar una consulta oberta per tal de parlar de la Marató d’enguany sobre les malalties minoritàries al centre cívic del Casal de la gent gran. Va començar la jornada amb un vídeo que parlava d’una noia, la Laura, que pateix una malaltia diagnosticada com la Morquio. Intentant posar la màxima atenció a les explicacions del vídeo, com tota la seixantena de balsarenyencs assistents, amb entrevistes als afectats, enguany em plau fer-vos arribar el que em va semblar una teràpia afortunada per a la Laura; practicar el so d’un aparell musical de vent, el piano, i també més endavant al costat de la seva parella, que entonava una bonica cançó acompanyat de la guitarra.

Després del passi del vídeo, Cañellas va explicar: “si us sembla, començaré fent un breu repàs de l’anunciat i després podem comentar totes aquelles coses que d’una manera personal hagueu pogut palpar de prop. Com heu vist, el tema de la Marató són les anomenades malalties minoritàries, malalties poc freqüents que afecten un màxim de 5 persones cada 10.000 habitants, incloent tot un conjunt de malalties molt diferents entre si, però que tenen en comú que acostumen a ser greus, cròniques, progressives i discapacitants. Actualment n’hi ha descrites unes 7.000, que poden afectar de formes molt diferents la salut de les persones malaltes, com ara la mobilitat, el sistema nerviós o l’immunològic, el metabolisme o l’equilibri hormonal, entre altres”.

Per exemple, la malaltia de Morquio és una afectació genètica que provoca deficiència en el creixement i malformacions al tòrax i a les cames. Normalment els símptomes comencen en edat infantil, normalment als 2 anys. Un altre exemple és una malaltia que afecta la pell, el Nevus congènit melanòcit gegant, que provoca grans taques des del naixement, que predisposa a la persona a tenir càncer i no té cura.

Com en tota ocasió, dins de qualsevol acte, en Pep acostuma a incloure algunes experiències personals acompanyades d’unes espurnes d’humor que fan molt amenes les explicacions diagnòstiques d’una consulta interessant de tu a tu. L’acte d’aquella tarda va acabar amb l’adquisició i posterior sorteig d’una recaptació a favor de la Marató, que com sempre, mostra la solidaritat de Balsareny en els usuaris del Casal de la gent gran, avui Centre cívic.

Josep Gudayol i Puig




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.