diumenge, 1 de juliol del 2018

Club de Lectura: ‘El atentado’

BIBLIOTECA PERE CASALDÀLIGA


El dijous 21 de juny va tenir lloc la tertúlia literària del Club de lectura a la Biblioteca Pere Casaldàliga. Durant l’estiu farem una aturada i tornarem al setembre amb noves lectures. El  llibre que vam llegir i comentar va ser  El atentado, escrit per Yasmina Khadra, pseudònim de l‘exmilitar algerià Mohamed Moulessehoul.

El atentado narra la història del doctor Amin, un cirurgià palestí amb nacionalitat israeliana i perfectament integrat a l’Estat hebreu. Hi ha un atemptat suïcida a Tel Aviv, ciutat on viu i treballa, i ha d’operar les víctimes. Llavors s’assabenta que la kamikaze ha estat la seva pròpia esposa, dona moderna i culta,  nacionalitzada israeliana però d’origen palestí. A partir d’aquesta tragèdia, el doctor Amin entra en un estat de shock i d’incredulitat que el portarà a introduir-se en els territoris ocupats i contactar amb els principals responsables per esbrinar què ha pogut passar perquè la seva dona hagi caigut en mans del terrorisme.

En aquest llibre no es troben les respostes als motius del terrorisme, ni molt menys una justificació. Però l’autor, a través del personatge d’Amin, ens deixa albirar les possibles motivacions que mouen aquests grups. Khadra ens presenta el conflicte des de la neutralitat ja que, de fet, en el llibre es narren dos atemptats i, malgrat no ho diu explícitament, sembla que cadascun és d’una banda diferent.

Donat que la temàtica era molt interessant i malauradament d’actualitat, vam convidar una persona coneixedora del conflicte, ja que en dues ocasions ha estat als territoris ocupats com a voluntària. Ens va explicar part de les seves vivències, algunes de les quals coincidien o eren molt similars a les que es narren al llibre.

Un dels fets que més ens va impactar, malgrat que ja en coneixíem l’existència, és la construcció del mur que ha separat famílies, pobles i ciutats,  ha canviat la vida dels palestins i els ha aïllat entre ells mateixos. Els israelians el consideren una barrera de seguretat i els activistes palestins el qualifiquen com “el mur de l’apartheid”. Israel va començar la seva construcció el 2002 i actualment és una barrera de formigó d’uns 800 km (en molt trams és una impressionant paret de formigó i, en altres, una tanca electrificada) que s’estén per Cisjordània i rodeja Jerusalem. Trajectes que abans es realitzaven en 10 minuts, ara triguen hora i mitja i nombrosos veïns ha perdut les seves feines, i activitats de la vida diària, com anar a treballar, al col·legi o arribar urgentment a un hospital, esdevenen malsons quotidians.  

Una vegada més hem pogut constatar que la lectura ens ajuda a comprendre i entendre més el món i els seus conflictes. Agraïm a la Montse la seva amabilitat i generositat per compartir amb nosaltres les seves vivències, ja que conèixer les experiències de primera mà  de persones amb inquietuds i socialment actives fa que siguem molt més conscients del patiment i les injustícies que les guerres i els conflictes provoquen.

Ana M. Pérez Hidalgo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.