dilluns, 30 d’abril de 2018

Lluïda Roda d’EsbartsEl dia 29 d’abril, Dia Internacional de la Dansa, els Dansaires dels Pastorets de Balsareny al van voler celebrar organitzant, un any més, la Roda d’Esbarts, juntament amb el Casal Cultural de Dansaires Manresans i  l’Esbart Sant Genís de Taradell. L’acte era previst de fer-lo a la’ire lliure, a la plaça de lqa Mel, però la pluja va fer que es traslladés al casal de la Gent Gran, ja que el Sindicat estava ocupat pel campionat de partides ràpides d’escacs.

Alternant-se els tres grups, el Casal Cultural de Dansaires Manresans va oferir el popular “Ball de la Civada” (coreografia de Joan Burés i Vidal i instrumentació de Damià Rius); el “Galop de Panderetes de Castelló de la Plana”, dansa d’origen àrab que evoca escenes de combat a un ritme trepidant; l“Entrellissada i Cascavellada”, dansa originària del Rosselló, renovada amb panderetes en comptes dels cascavells tradicionals; i la “Sardana Camprodon” (música de J. Manén, coreografia original de Núria Hontecillas Corral), un homenatge a la sardana que evoca els diversos estaments socials d’un poble mariner, units per la sardana.

L’Esbart Sant Genís de Taradell va presentar el popular “Ball de Sant Ferriol”, ingenu idil·li pastoral entre una simpàtica pageseta i un rabadà vergonyós; el “Ball de Muntanya de Folgueroles”, dansa molt popular a la Plana de Vic i al Ripollès; “L’Indiot”, que per Carnaval es dansava en el "Ball de Poltres", quan els nois passaven a ser considerats fadrins; i el “Ball de Rentadores”, ambientat en el temps en què les noies anaven a rentar al riu, a la font o als safareigs públics, amb la presència d'un fadrí una mica poca-solta.

Els Dansaires dels Pastorets de Balsareny, que havien obert l’acte amb el “Ball d’Homenatge” (música de Jaume Arnella, coreografia de Joan Serra), van ballar després “Polca i Piqué”, un ballet propi de la Vall d'Aran; “Punteta i Taló”, dansa d’aprenentatge per als més menuts de la colla; les “Danses de Vilanova”, ball de Carnestoltes entre dues noies i un noi, fet curiós en el nostre folklore; i el “Ball de Pedretes”, on els menuts colpegen rítmicament unes fustes que figuren pedres; per acabar la sessió amb “Marinada”, un arranjament de sis fragments de peces marineres (jotes, havaneres, sardanes...), amb coreografia d’Alba Fontanet, en homenatge al dur esforç dels nostres mariners i pescadors.

En acabar, els esbarts van rebre un obsequi-record per part de l’Ajuntament i es va servir un aperitiu a tots els balladors. Els Dansaires dels Pastorets de Balsareny van expressar l’agraïment a dansaires, col·laboradors i públic assistent, a l'Ajuntament i en especial al centre cívic Casal de Gent Gran de Balsareny, que va acollir l’acte.

Text i fotos: Dansaires dels Pastorets de Balsareny

Vegeu un extens reportatge fotogràfic en aquest en aquest enllaç al blog dels Pastorets de Balsareny: 

https://pastoretsbalsareny.blogspot.com.es/2018/04/roda-desbarts-2018.html  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.