dilluns, 2 d’abril del 2018

ARFAC: Reunió




El passat dia 24 de febrer, l'Associació de Residents, familiars i amics del Casal es reunia per primera vegada al Casal Centre Cívic de Balsareny. Reunió que va ser possible gràcies al fet que s'aprovés la nostra petició per a poder reunir-nos-hi.

Així, els residents del Casal Verge de Montserrat hi poden accedir amb facilitat, tot i la seva mobilitat reduïda, i aprofitant la proximitat que hi ha entre els dos Casals; afavorint i respectant a la vegada els nostres avis i la carta dels Drets i Deures de les persones grans, on entre altres coses diu:

Participació: "Les persones grans hem de participar activament en la formulació i en les polítiques que afecten directament el nostre benestar, des de la solidaritat amb altres generacions, en una societat per a tothom; aquest principi ha de ser entès des del dret a la lliure associació."
Cal dir també que el Casal Verge de Montserrat denegava la petició feta anteriorment per ARFAC de reunir-nos al Centre de dia d'aquest; argumentant que ho podíem fer al local d'entitats. Fet que ens va fer creue que havíem de demanar-ho al Casal Cívic Balsareny pels motius ja exposats.

Agraïm als responsables d'aquest que ens hagin acollit, i els animem i oferim mà estesa en tot allò que puguem fer des de la nostra Associació, perquè aquest Casal Cívic segueixi omplint de vida i alegria, principalment als avis del nostre poble. Enhorabona.

La reunió va acollir una part important de famílies usuàries del Casal Verge de Montserrat, que debatien l'abusiu increment de preus per a aquest 2018 que s'està aplicant a les places privades de la residència.

L'increment ha estat de 121 euros de cop i volta !
Que, sumats a les grans quantitats que ja pagàvem, estaríem parlant de quantitats que oscil·len entre els 1.593 euros i els 2.119 euros per ser atès com a resident de plaça privada al Casal.
En aquests preus no són inclosos extres com televisió individual, habitació individual, perruqueria, farmàcia, etc.
L'increment de preus també afecta els menjars a domicili i el Centre de Dia.

Un increment dut a la pràctica de tal forma que des de l'Associació considerem, a part d'una immoralitat i total falta de respecte, un incompliment dels nostres contractes.

Fruït pressumptament d’una mala gestió que duem temps avisant als grups polítics municipals.
Els quals considerem responsables de vetllar, preservar i fomentar les institucions i empreses del nostre municipi i la seva gent.

Se’ns comunicava l'increment de preus per carta, sense cap explicació al respecte, al mes de gener. I posteriorment, degut a la unió dels nostres associats afectats i les seves reclamacions entrades a registre, conseguim que se’ns vulgui justificar per carta.

També a data 17 de març, el Casal convoca els afectats d'aquesta puja a una reunió per mirar d'aclarir-ho. Dos mesos després, però, que se´ns estigui facturant.

Reunió duta a terme per una part del patronat de la Fundació Casal Verge de Montserrat (darrerament renovat de nou), on figuraven el President, la Vicepresidenta, el nou secretari-tresorer, i un vocal.

Trobem a faltar els altres tres vocals que componen l'actual patronat, on, a part de l'alcalde, casualment també hi ha un altre vocal que és membre de l’actual govern municipal.

Creiem que, donada la situació actual amb la majoria dels nostres avis del Casal i els seus familiars, i sobretot amb l'alarmant informació que se’ns dona en aquesta reunió, haurien de fer valer els seus objectius polítics dins la Fundació i vetllar fil per randa per pal·liar les diferents dificultats amb què ens trobem.

Amb dades que no podem corroborar, per una total manca de transparència directa de la Fundació Casal Verge de Montserrat envers els seus usuaris en forma d'evidències. Aquesta ens comunica que l'increment de preus ha estat presumptament per frenar unes pèrdues econòmiques que en els darrers anys es veu que han anat en augment. On, a l’exercici de l'any 2015, diuen que apareixen unes pèrdues d’11,000 euros.

L'any següent, aquestes diuen que van ser de 60.000 euros i se’ns diu que preveuen tancar l'any passat amb unes pèrdues de 111,000 euros. No ens queda clar si son la suma dels darrers anys o la suma hauria de ser de 181.000 euros.

I mentre  les pèrdues anaven en augment, a les acaballes del 2017 dedicaven el temps en celebracions d'aniversari amb els 70 anys del Casal! Convidant a dinar a tots els patrons vius que havien treballat per a la Fundació aquests 70 anys, oferint un concert  al poble, un sopar popular a un preu molt per sota del que fan pagar amb els serveis d’àpats a domicili. I tenint una part important de treballadores de la residència treballant per a la festa fora del seu horari de treball...

Veiem  que la situació que duem temps avisant posa en risc ja fins i tot la continuïtat de la institució i l’atenció que ofereix.

Ja que un augment com el que han dut a terme deixa la residència sense ser competitiva, amb el risc que això comporta.

Lamentem profundament que una Fundació com és la del Casal, amb tot el que representa històricament  i en especial per a les persones que avui en formen part, no sigui capaç d’obrir portes d'entesa i confiança amb el seu poble i els seus usuaris.

A.R.F.A.C


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.