dissabte, 8 de desembre del 2018

Els Diferents Nadals

PARRÒQUIA



Com que la festa de Nadal és viscuda de forma diferent, amb motivacions diverses i també a molts nivells, penso que ens hi pot ajudar distingir quatre maneres de viure aquestes festes nadalenques tot fent camí cap a l’establia on amb Jesús, Josep i Maria, trobem  l’arrel i l’origen del Nadal.

Hi ha un Nadal profà, podríem dir-ne pagà. Seria aquell que es queda només en el consum, en la gresca i en la disbauxa. És aquell on tot queda centrat en el menjar i el beure i en els regals. Seria aquell que diu: “com que és Nadal, tot s’hi val!”. Per tant, a un nivell superficial, consumista i perifèric. Alguns diuen: és la festa del solstici d’hivern. El Nadal pagà és aquell que, de camí cap al portal, un es queda a  l’hostal tot experimentant un sentiment de buidor i d’insatisfacció.

Hi ha un Nadal humà. És aquell que fa que aquests dies els valors humans estiguin més a flor de pell. Hi ha unes felicitacions. Es viu la solidaritat, ja sigui a través de la Marató de TV3, del gran recapte d’aliments… Podríem dir, un Nadal en el qual es pensa en els altres, a diferència de la resta de l’any. Es fa un àpat d’empresa, el joc de l’amic invisible. El Nadal humà és aquell en què es fa camí cap a l’establia.

Hi ha també un Nadal familiar. És el Nadal marcat per la trobada amb la família en el sopar o en el dinar el dia de Nadal. És una ocasió per a estrènyer els lligams familiars, per a la reconciliació, per als regals de família. És motiu per a alguns detalls com a mostra d’agraïment. Fins i tot es munta el pessebre a casa i es té ben present algun familiar absent. Es fa cagar el tió i s’acostuma a anar a veure els Pastorets. El Nadal familiar és aquell en el qual s’arriba fins al portal.

I hi ha el Nadal cristià. És aquell que es centra en el misteri de l’encarnació: ell fill de Déu es fa home perquè els homes visquem com a fills de Déu. És aquell en el qual la joia del naixement de Jesús ens porta a obrir-li el nostre cor per tal que ell, que ja va néixer, pugui néixer una mica més dins nostre amb motiu del Nadal. No hi ha dos Nadals iguals. És el que ens porta a celebrar-ho participant a la missa del gall o bé el dia de Nadal, a fer una pregària al pessebre de casa, a demanar perdó a Déu i a viure com a germans, conscients que som fills d’un mateix Pare. És el que ens porta a estar contents perquè celebrem el naixement d’aquell que és el nostre Salvador i el nostre alliberador. I és el que dona sentit profund al Nadal humà i al familiar. El Nadal cristià ens porta a entrar a  l’establia i a inclinar-nos davant de Jesús, Josep i Maria.

Que tinguem tots un bon Nadal i que ens ajudi a viure i a conviure en pau, tot fent-nos ressò del missatge de l’àngel: Glòria a Déu dalt del cel i a la terra pau als homes de bona voluntat.

Mn. Antoni Bonet Trilla


Imatge: 'Adoració dels Pastors', taula de Pere Garcia Benavarri i Jaume Ferrer, del retaule de Peralta de la Sal (La Llitera, Osca), cap a 1450. Cleveland Museum of Art (Wikimedia Commons)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.