dimarts, 21 d’octubre del 2014

Urnes i entitats

EDITORIAL


«D’un país que ja anem fent, / cante les esperances / i plore la poca fe». L’anomenada unitat del bloc sobiranista —parlant de partits polítics—, comparada algun cop a una delicada porcellana trencadissa, s’ha trencat i a hores d’ara sembla difícil de reconstruir. El Govern ha decidit que no es podia celebrar la consulta del 9N tal com la preveia en el seu decret de convocatòria, a fi de no incórrer en desobediència a causa de la suspensió cautelar que en va ordenar el TC. Esperances i poca fe?

Però el president de la Generalitat ha anunciat que una consulta es farà igualment, el mateix dia, amb urnes i paperetes i en dependències públiques, bé que sota un marc jurídic diferent. Sense que a l’hora d’escriure això se’n coneguin detalls, sembla que la consulta s’acollirà a la possibilitat legal preexistent de promoure la participació popular per conèixer l’opinió dels ciutadans. I en aquest cas, farà falta el suport de molts voluntaris a nivell individual; del teixit d’entitats civils compromeses amb el Dret a Decidir (com el CCB); i dels municipis catalans, que (com el de Balsareny) en un 96% s’han adherit al Pacte que promou l’exercici d’aquest dret democràtic.

Els que neguen el dret a votar se’n freguen les mans: diuen que aquesta consulta serà «una costellada», i es permeten comparar-la amb les consultes populars que es van fer a partir de la d’Arenys de Munt el 2009 (a Balsareny el 2010). Però no s’han de menysprear aquelles mobilitzacions populars, ni les grans manifestacions, ni tampoc la consulta d’ara: tot són etapes d’un procés que ha anat madurant, i que ha ajudat a fer que molta gent prengués consciència de la necessitat d’un canvi, i que sortís al carrer, de forma multitudinària, desinhibida i pacífica, per reclamar-lo. I ha aconseguit que els partits, per fi, comencin a definir les seves posicions, que ja tocava. Perquè el procés no acaba pas el dia 9: després han de venir eleccions, potser plebiscitàries. La paraula procés ja implica anar avançant: si pot ser junts, magnífic; però, en tot cas, remant tothom en la mateixa direcció.

L’èxit d’aquest «nou 9N» dependrà de la participació ciutadana, dependrà de si tota la gent que es va aplegar a la Via Catalana i a la “V” exigint poder votar, exerceix aquest dret per l’objectiu que reclamava. Tot i saber que el resultat serà menystingut per part de qui ha impedit que es votés d’altra manera, un vot massiu serà una fita important per saber quina és la voluntat de la gent. És el poble, la societat civil, qui ha d’empènyer els polítics i reclamar-los coherència per avançar en comptes de retrocedir. I la millor manera de fer-ho és anant a votar, democràticament, sense complexos ni dubtes, el dia 9.
                                  * * *

La tardor empeny el seu cicle d’activitats de temporada, amb la Festa d’Entitats com a punt destacat del mes d’octubre; unes entitats que es basen també en la col·laboració de molts voluntaris, de moltes persones que s’esforcen per fer-les funcionar. Aquest mes ha començat amb la Festa de la Gent Gran, sempre actius i dinàmics. En esports, s’ha celebrat el 9è Cross del Traginer, i han començat la temporada el Club Ciclista Alt Llobregat Pla i Baixada, el Club d’Escacs Balsareny, el Futbol Sala, el Futbol Base benjamí i aleví i el Club Petanca. Al seu torn, els Pastorets, amb el seu flamant grup Dansaire, ja estan assajant a ple ritme de cara al cicle nadalenc; i a la biblioteca han començat les classes de català, així com l’Hora del Conte i la programació cultural. Tot gira, el poble va fent i el país està expectant. Bon senyal: vol dir que hi ha caliu i ganes d’avançar. Que tinguem sort, tots, el 9N i després.


CCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.