dilluns, 11 de març del 2013

Jordi Medina, astroamic


ENTREVISTA























Jordi Medina, amant de l’astronomia i conseller educatiu d’infants

Jordi Medina i Salomon va néixer el 10 de desembre de 1973, a Balsareny, i és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat de Barcelona. Actualment treballa d’economista per a una empresa d’Aiguafreda (Backer-facsa, SL), que pertany a un grup multinacional suec.

Medina forma part d’Astroamics, un grup d’amics a qui els agrada l’astronomia i compartir coses plegats. D’altra banda, és creador d’una pàgina web (www.JouScout.com) amb recursos i consells per a l’educació dels infants. És una pàgina molt visitada (rep mig milió de visites anuals). 

Pel que fa a la lectura, llegeix principalment tractats sobre ciència i astronomia, i també la premsa diària. Respecte al teatre, el cinema i la televisió, malgrat que li agraden, no disposa de gaire temps per veure’n. El temps lliure el dedica a Internet, a actualitzar la pàgina web que té i afegir-hi nous continguts. També gaudeix sobretot fent excursions i caminant per la muntanya.

Al Jordi, casat amb la Marta Bruch, amb qui té un fill de 6 anys, l’Èric, li agrada el turisme cultural: visitar museus, castells, monuments, catedrals... Han viatjat per diversos països de l’Europa occidental (França, Anglaterra, Escòcia, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Malta...) i també per bona part d’Espanya. 

- Explica’ns el perquè del naixement d’una entitat amb dedicació a observar el cel.

- AstroAmics neix de la voluntat d’un grup d’amics, aficionats a l’astronomia, de viure plegats la nostra afició, compartir els nostres coneixements, i aprendre els uns dels altres. També mirem d’apropar l’astronomia a la gent. Les activitats més habituals són sortides nocturnes per observar el cel amb telescopis, i l’organització de xerrades, cursos, demostracions..., sempre amb la vocació de ser activitats gratuïtes i obertes a tothom.

- Quant fa de tot això?

- Les primeres activitats van tenir lloc al maig de 2010.

- Quina gent sou i —astronòmicament— amb quins coneixements?

- Entre els AstroAmics hi ha homes i dones de totes les edats. Hi ha des de persones absolutament novelles, que tot just estan començant, fins a gent que fa molts anys que s’hi dedica, que publica articles en revistes especialitzades i imparteix conferències a l’estranger.

- Com us organitzeu?

- El contacte entre els AstroAmics es dóna principalment via Internet. A través d’una llista de correu electrònic la gent proposa i organitza noves activitats, a les quals tothom es pot afegir lliurement. Un grup reduït de persones, que anomenem Kosmos, ens encarreguem d’anar-ho dinamitzant. També disposem d’un lloc web (www.AstroAmics.tk), un fòrum d’opinió, pàgines de Facebook i Twitter, i un periòdic online, que ens serveixen per explicar el que fem, comentar notícies astronòmiques i mostrar fotografies del cel.

- Com a entitat, compteu amb socis? Quants sou?

- En aquests moments som 133 AstroAmics. El 40% són de Balsareny, i la resta procedeixen de diferents punts de la geografia catalana. Apuntar-s’hi és tan fàcil com sol·licitar-ho per e-mail, i és gratuït.

- Geografia, meteorologia, astronomia. Aquests components, en quin grau són necessaris i lligats dins d’un estudi comú?

- El principal coneixement que cal a tot astrònom aficionat és el del firmament: saber reconèixer les constel·lacions, els estels més brillants, els planetes, i on localitzar els principals cúmuls estel·lars, galàxies, nebuloses i estrelles dobles. Alguns s’especialitzen en fotografia astronòmica, que fa servir unes tècniques molt particulars per obtenir excepcionals imatges dels astres. Als aficionats també ens agrada estar al dia de les últimes troballes en els camps de l'astrofísica, la cosmologia i les ciències planetàries. Però no és fàcil: l'astronomia és, juntament amb la medicina, la ciència que més descobriments nous realitza. Per això, entre els serveis que oferim als AstroAmics, hi ha el de seleccionar per a ells cada dia les notícies més destacades del món de l'astronomia.
Quant a la meteorologia, és molt important per a nosaltres, naturalment. Amb el cel ennuvolat no es poden veure les estrelles. En general ens refiem de la previsió del temps, però sovint és l'experiència i el coneixement de la meteorologia local la que acaba decidint si cal cancel·lar una sortida o si ens hem de moure cap a un altre lloc.

- Vols afegir-hi quelcom més?

- El 2013 serà un any particularment emocionant per a nosaltres, perquè s’esperen dos cometes molt brillants, un a la primavera i un altre a la tardor. Aquest segon, alguns creuen que podria arribar a ser molt espectacular i visible a simple vista.

Josep Gudayol i Puig

3 comentaris:

  1. Tracto de seguir aquest tema tan difícil, Sobretot amb Ferran Gallego, i Kim Junyent parlem d'aquest tema sempre que ens veiem. Alguna vegada he publicat al meu bloc el resultat de les seves explicacions i experiències. Moltes felicitats, i moltes gràcies per explicar aquest fascinant món de l'astronomia.

    Josep Estruel
    Balsareny

    ResponElimina
  2. Soc un astroamic (algun dia podré dir "dels cent primers") i val a dir que en Jou ens ensenya moltes coses a cada sortida d'observació, ens ajuda, ens dóna consells... és un pou de ciència i una excel·lent persona.

    Gràcies Jou!

    Jaume (Castellnou)

    ResponElimina
  3. Soc un astroamic (algun dia podré dir "dels cent primers") i val a dir que en Jou ens ensenya moltes coses a cada sortida d'observació, ens ajuda, ens dóna consells... és un pou de ciència i una excel·lent persona.

    Gràcies Jou!

    Jaume Martínez (Castellnou de Bages)

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.