divendres, 11 de desembre del 2020

Pere, el llegat de la transformació social al Brasil

  
Coincidint amb el dia Internacional dels Drets Humans, dijous dia 10 de desembre, representants de la Comissió Pere Casaldàliga van assistir a l’acte “Pere, el llegat de la transformació social al Brasil”, que es va celebrar dins l'espai Plana de l'Om de Manresa.
 

El compositor Carles Cases inicià l'acte amb una preciosa i espiritual interpretació de la causa negra, que dona pas a la intervenció de Jamaa Mbarki el Bachir, regidor de Nova Ciutadania, Cooperació i Habitatge a l'Ajuntament de Manresa, que va iniciar el parlament elogiant el llegat d'en Pere Casaldàliga i la seva immensa dedicació als drets humans. El bisbe Pere deia que aconseguir que aquests drets siguin iguals per a tothom sense distincions “és la revolució pendent: la topia de la utopia”.
 

Seguidament Elena Sixto, dissenyadora gràfica amb especial interès per l'agroecologia i el consum responsable i de proximitat, va recitar alguns poemes, al costat del poeta manresà Ton Armengol, enginyer agrònom, professor de l'Escola Agrària de manresa i autor de diversos poemaris.  Van acabar el recital amb el poema de Casaldàliga “Nadal seria”. 

 
Tot seguit va ser el torn de l'activista i sociòleg brasiler Flavio Carvalho, actualment membre del Consolat General del Brasil a Barcelona i col·laborador de la UNESCO, l’OIM (Organització Internacional per a les Migracions) i l’IICA (Institut Interamericà de Col·laboració per a l'Agricultura), entre moltes altres ONG. Aquest va explicar la situació d'alarma i amenaça que vivim a la Terra, per la Terra, i en especial al Brasil; un país amb més de 209 milions d'habitants, on aquell “jove del Bages” (expressió que va repetir en diverses ocasions fent referència a Casaldàliga),  va donar peu a la transformació social i que “ens ha omplert d'esperança”  (va dir, tot lluint una gorra del Moviment de Treballadors Rurals Sense Terra (MST). També va dir que té la impressió que a Catalunya, la terra del bisbe, no es percep prou la importància de la labor que ell va dur a terme. 



Carvalho parlà també de la forma com en Pere era capaç d'arribar a tothom, ja fos des d'una missa, o inclús una “missa laica”, deia tot somrient; o amb la seva gran obra poètica. I amb els versos de la Missa dos Quilombos en català i portuguès va cedir la paraula a l'escriptora i poetessa  Gilma Arévalo, manresana nascuda a la selva peruana i col·laboradora en diverses ONG, amb qui recitaria conjuntament un altre poema nadalenc. 


Entre els assistents hi havia representants de l'Associació Araguaia donant suport al acte, i també agraint-lo, mitjançant les paraules de Laura Casaldàliga, que aprofità per dir-nos també que comença una nova etapa per seguir treballant en el llegat d'en Pere, ja que “ens en sentim orfes” i tenim l’oportunitat de fer molt per les seves causes. Va fer referència  a alguns missatges del seu oncle  i  finalitzà la seva intervenció amb un poema en portuguès. 

 
Ja per acabar,  l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia, va dedicar unes paraules d'agraïment a totes les persones que treballen per defensar les causes de Pere Casaldàliga, i amb el somni d'un món millor, en què cal tant aquesta utòpica revolució. Fent referència a la ciutat que representa, “des del cor de Catalunya”, va dir que “tota revolució neix al cor”. 


Per finalitzar l'acte d'homenatge, el compositor Carles Cases va oferir als assistents la interpretació d’alguns temes del seu recull “Araguaia”.
 
Text i fotos: Jordi Vilanova 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.