dimecres, 22 de juliol del 2020

Funeral per mossèn Joan Bajona


Com que no es va poder oficiar a causa de les estrictes mesures de confinament pel covid-19, i tal com es va anunciar després, les exèquies de mossèn Joan Bajona i Pintó es van celebrar en una cerimònia religiosa a l’exterior de la plaça del Dr. Roc Garcia, popularment la plaça de l’Església. S’havia parlat també de fer-ho coincidir amb un homenatge de les entitats del poble, però les mesures de seguretat que cal seguir després de l’aixecament de l’estat d’alarma ho desaconsellaven; per això, aquest homenatge s’ha ajornat sine die, en espera que pugui celebrar-se amb plenes garanties i amb una organització conjunta i participativa de totes les entitats que sens dubte hi voldran ser presents. Durant l’ofici, mossèn Antoni Bonet va informar que les cendres de mossèn Joan s’havien dipositat, en un acte íntim amb els familiars, a l’església de Sant Esteve de la Colònia Soldevila. 
La missa la van concelebrar el bisbe de Solsona, Xavier Novell, i el rector de Balsareny, Antoni Bonet, juntament amb molts sacerdots de la diòcesi de Solsona, entre els quals hi havia els exrectors de Balsareny Antoni Balcells, Jordi Orobitg, Tomàs Calvo, Xavier Castelló i Lluís Tollar, a més del balsarenyenc Gaspar Comellas i dels preveres Josep M. Besora, Salvador Casafont, Antoni Guixé, Marc Majà, Jaume Prat, Antoni Quesada, Josep Solà, Abel Trulls, Josep Tuneu i el vicari general, Josep M. Vilaseca. 
L’acte es va preveure, encertadament, fer-lo a l’aire lliure, ja que l’interior de l’església, amb les mesures de distanciament imposades per la situació sanitària, haurien deixat el recinte insuficient. Així, hom va posar tot de cadires a la plaça, cada una a la distància reglamentària de les altres. Ara bé, l’hora programada, les 6 de la tarda, en un dia assolellat i d’altes temperatures, va fer que gran part de les moltes persones que hi van assistir s’estimessin més d’estar-se dretes a l’ombra en diferents racons de la plaça. Per això, les imatges poden fer semblar, enganyosament, que no hi va haver prou assistència, quan tothom qui hi va anar pot donar fe que foren molts els balsarenyencs que van voler acomiadar mossèn Joan en aquesta celebració. 
En acabar la missa, van fer uns breus parlaments el vicari general de la diòcesi, Josep M. Vilaseca; Josep Creus, president de la Coral Sant Esteve; Mercè Farràs, presidenta del Pastorets de Balsareny, i Josep Graña en representació de la família de mossèn Joan. La Coral Sant Esteve hi va interpretar, del disc 'Música de Mn. Llorenç Riu', les peces Els goigs de Lord, Veni Sancte Spiritu, Siau nostre escut i Mare de Déu de les trenes; i de viva veu, el Parenostre de Simon & Garfunkel i la Cançó de Comiat de Brahms. I així el poble de Balsareny va poder dir l’últim adéu al seu emblemàtic mossèn, mentre esperem el moment de poder-li retre amb tota dignitat l’homenatge popular tan merescut.
R. Carreté
Fotos: Alfred Selgas 



  
   



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.