dilluns, 20 de juliol del 2020

Comiat a Josep Bonals i Arnaus, el campaner

OBITUARI



El passat 21 de maig, ens va deixar en Josep Bonals i Arnaus, de cal Pau, conegut pels balsarenyencs i balsarenyenques com el campaner del poble. Al llarg de la seva vida ha fet ressonar les campanes del nostre municipi, seguint la tradició familiar, i fent partícip a tots els habitants de Balsareny d'aquest so únic, especial i característic del nostre paisatge sonor, a fi que en poguessin gaudir.  

Al mateix temps ha compartit anècdotes i la seva llarga experiència amb d'altres vilatans que s'han interessat per mantenir viva la tradició campanera del poble. Ha sigut un bon mestre que cuidava al detall cada toc de cada repic. No cal dir que, amb ells, ha acompanyat tot tipus de celebracions que ha viscut el nostre municipi, des de les nostres festes majors, al tret de sortida de les cavalcades de Traginers, o a la Pasqua i al Nadal, així com també durant l'arribada dels Reis de l’Orient, casaments, comunions... i també al llarg de l'any durant les defuncions i enterraments de persones de Balsareny. 

Cal subratllar també la seva implicació en els afers socials i organitzatius del poble. En Josep va ser un dels regidors elegits per formar part del primer Ajuntament democràtic de Balsareny després de la dictadura, per la candidatura d’Independents per Balsareny, que va obtenir set regidors, i que encapçalaven Eugenio Barranco i Joan Soler, que van ser alcaldes, juntament amb Jesús de Miguel, Esteve Díaz, Rafael Fernández, Josep Bonals i el seu germà Esteve Bonals. Completaven aquell consistori Conxita Planes, Gabriel Lozano i Jordi Planes (PSC) i Ramon Giménez (PSUC), substituït poc després per Dolors Claret. 

Els valors que ha mantingut i transmès converteixen el nostre poble de Balsareny en un dels únics municipis de la Catalunya Central e què actualment les campanes encara sonen manualment. Que per molts anys puguem sentir les nostres campanes, veient-les giravoltar, tot mantenint viu el campanar de Balsareny. 

Gràcies, Josep, per tants anys de tradició i aprenentatge. Descansa en pau. 

Marc Comabella
Foto: Arxiu família Bonals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.