dissabte, 29 de juny del 2019

XXXIII Caminada Popular 2019



El passat diumenge dia 19 de maig va tenir lloc a Balsareny la trenta-tresena Caminada Popular, organitzada pel Centre Excursionista de Balsareny, entitat que enguany celebra els seus 30 anys i que, per aquest motiu, va obsequiar els seus socis amb una samarreta commemorativa.
Davant d’un temps variable que ens ha fet costat durant aquest mes de maig, el matí d’aquell diumenge era força assolellat, per bé que, al final de la caminada, es va ennuvolar molt i va començar a ploure una mica. En realitat, el temps no gaire calorós va ajudar molt a caminar millor.
Enguany van participar en aquesta nostra activitat lúdica i esportiva 215 persones. Seguim en la tònica de la baixada de participació dels darrers anys: fa dos anys érem prop de 300 i l’any passat 260. Esperem que puguem recuperar gent per a properes edicions. Animeu-vos! Aquest any s’ha fet dos mesos més tard, i no a la primera quinzena de març, com els darrers 15 anys, per no coincidir amb caminades importants properes a Balsareny; però això no ha fet pujar el nombre de gent. Probablement hi ha influït el temps, molt inestable durant tota la setmana, i perquè en aquesta època, en general, hi ha moltes activitats els caps de setmana.
Sigui com sigui, vam poder aprofitar l’època, a meitat de la primavera, per poder gaudir de molta més vegetació que altres anys, amb moltes plantes i arbustos florits i amb les fulles dels arbres completes i ben tendres. Els tradicionals rètols van posar de manifest una diversitat de plantes més gran, amb algunes de “noves”, o que feia anys que no podíem veure.
La caminada va començar a les 8, amb força balsarenyencs i també gent dels pobles de la nostra comarca i les comarques veïnes. Enguany hi va haver una caminada curta, guiada per alguns membres del CEB, de la qual formava part gent que participa habitualment en les caminades “A cent cap als 100” i que bàsicament anava de Balsareny fins a Sobirana i la tornada.
La caminada sencera, més llarga, d’uns 14 quilòmetres, transcorria per la part nord-oest del terme, rodejant molt el poble sense desviar-se gaire del nucli urbà. Es va iniciar travessant el poble, des de la plaça de l’Església i passant pel túnel de vianants de sota l’autovia a la zona del “Callerís”, per després enfilar-se per la pujada de Cal Berengueres fins a sortir al conegut “Forat de la Noia”, on hi havia el primer control, amb coca i moscatell per a tothom. Des d’allà es baixava cap al Solà d’Aladernet, passant prop de l’església preromànica de Sant Vicenç d’Aladernet, restaurada fa anys, i no gaire visible perquè està ficada dintre el bosc. Es tornava a pujar per un corriol fins arribar a la carena de la baga fosca, on hi havia aigua per beure i continuar. Des d’allà, per diversos senders, a la zona de l’Aclau, i després de fortes baixades, s’arribava a connectar amb el camí de la Torre de Castellnou i de seguida travessar la carretera de Súria per treure cap a Sobirana de Ferrans i degustar un suculent esmorzar d’entrepà amb botifarra i vi, al costat de l’esglèsia romànica, que estava oberta. Era el segon control, a uns 8 quilòmetres del principi.
Després el recorregut continuava cap a l’est, pujant un turó on es podien visitar unes tombes medievals, per després tornar a baixar, rodejant el Collet del Nado i passant pel costat de les masies de Tord i la coneguda Torre del Gil. A continuació calia travessar l’autovia per un ample tub de desguàs subterrani, com es va fer en una altra ocasió, i així passar a l’altre costat i pujar fins a la falda del castell, concretament a la capella de Sant Antoni, on hi havia el tercer control, amb el típic avituallament de taronges i aigua. Finalment es continuava un quilòmetre i mig més, passant pel Castellot i travessant la riera del Mujal pel pontet (antiga palanca) del carrer de la Costa del Castell, després el carrer de la Riera i arribant de nou a la plaça de l’Església pel túnel de l’Ajuntament.
Com sempre, a l’arribada hi havia un piscolabis per a tots els participants i el lliurament del record de la caminada, una bossa de plàstic per portar-hi objectes o anar a comprar, amb l’empremta commemorativa dels 30 anys del CEB.
A 7 de la tarda, com de costum, a la Sala Petita del Sindicat, va tenir lloc, en un recinte ple de gom a gom, la projecció de diapositives sobre les fotografies fetes a la caminada 2019 del matí, a més també tot un recull de fotos dels 30 anys del centre i, tot seguit, dos audiovisuals del CEB: l’expedició al Fonguero (pic de 2.883 metres) i la del Garmo Negro (de 3.051 metres).
Felicitats al CEB per aquesta efemèrides i a tots els participants i col·laboradors de tantes caminades, com la d’enguany, esperant que es puguin continuar fent. Endavant!
Isidre Prat
Fotos: I.Prat / A.Selgas








































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.