divendres, 28 de juny del 2019

Balsareny avui



Orígens, recordant un Llobregat de colònies

A la sala Sindicat, en un acte memorable, el 2 de juny de 2019 Balsareny va dur a terme un nou reconeixement envers la nostra memòria històrica: la d’un poble ubicat geogràficament al llarg del curs del riu Llobregat.

La iniciativa de l’Ajuntament de Balsareny, des d’una proposta feta per l’entitat Teixidor, ens va retornar a uns anys en què tots ens va tocar viure la que va ser la millor edat de totes, l’edat jove.

S’ha escrit tantes vegades, que fer-ho una vegada més no deixa de tenir aquest valor social, cultural, econòmic, polític i industrial, que resumeix aquesta frase: “Lloat el poble que no oblida els seus orígens”.

Durant gairebé una hora i mitja, prèvia presentació personal d’Isidre Viu, alcalde fins fa pocs dies, imatge i veu es va fer present recordant les realitats viscudes per cadascun dels entrevistats. Colònia Soldevila i Sant Esteve: teixit industrial que en temps de postguerra fou uns dels escalfadors veïnals de l’època. Colònia de la Rabeia: antic projecte industrial sota la direcció de la mestressa que va acollir diverses famílies vingudes des de diferents comarques de casa nostra fins a les conegudes famílies andaluses i aragoneses, vingudes d’Espanya. Colònia Vilafruns: el sector miner amb la potassa com a matèria prima, adob necessari per a les nostres famílies lligades a la pagesia. Vilafruns, també lligat amb la industrialització del tèxtil i, amb més proximitat al nucli urbà, el Molí, regit pel cognom dels Viñas. Aquestes són algunes de les riqueses d’un poble treballador que visqué el temps que ens dona aquesta raó de viure’l.

En aquella tarda, i acomplint el testimoni viscut, es va recordar també la construcció del centre que va ser Hospital, avui residència Casal Verge de Montserrat, lloant la persona del professional en medicina Dr. Jaume Torner, que hi va dur a terme una de les primeres operacions a cor obert.

Nota: A la memòria del qui fou el benefactor i origen material de la incorporació geogràfica de Balsareny del carrer del Nord, el Sr. Jacint Orriols (avi), casat amb la Nieves, Neus de Cal Tinus. L’actual carrer del Nord, en aquells anys partia des d’on hi havia l’antic dipòsit d’aigua a l’esquerra d’on comença avui el carrer Travessera, i a la dreta el primer i antic Escorxador.

A mi manera!

El 28 de maig de 2019, arribava un cop mes l’esclat de la primavera del grup la Il·lusió, de l’avui Casal Cívic, Casal de la gent gran, amb la fi de portar a terme un altre play-back musical amb cançons per al record.

Cal fer una valoració molt positiva de tot el grup de gent gran que ja fa molt temps que no han volgut deixar enrere aquells anys de joventut, i que han donat vida a l’entitat del Casal de Balsareny. Les persones que van iniciar aquell primer grup, “Els Ametllers”, que per llei natural ja no es troben entre nosaltres, van posar llum i claror al que avui sortosament en perdura, “La Il·lusió”.

La sala Sindicat va omplir de gom a gom el seu aforament; va ser dels anys en què aquest acte ha acollit més gent. Prèviament a la representació, unes llums donaven pas a l’obertura de les cortines per donar peu a la primera de les interpretacions musicals: “La gata bajo la lluvia”. Començava el que seria, durant dues hores, un nou espectacle on la direcció, interpretació, música i vestuari, van fer aixecar forts aplaudiments de tot el públic.

Cal lloar, com sempre, el luxós vestuari i la fidel interpretació de tots els components del grup amb un play-back excepcional.


Natura, ajut i estimació vers el gos de rescat

El 28 d’abril de 2019, a la Residència Els Tres Pins, situada a la carretera de Balsareny a Súria, es va reunir tot l’equip de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) de recerca i rastreig amb gossos de la Creu Roja, per tal de celebrar el Dia Internacional del Gos de Rescat. Aquest grup està format per 50 gossos i més de 60 voluntaris d’arreu de Catalunya.

En aquest dia assenyalat van aprofitar per fer una simulació de recerca d’una persona desapareguda per tal de què tots els convidats, i la gent assistent, puguessin veure el funcionament d’aquest equip en el cas d’una emergència.

La intel·ligència d’un animal amb l’educació oportuna va fer rellevant l’acte. Un cop finalitzat el simulacre, es portà a terme un homenatge als gossos de rescat que van morir l’any anterior i enguany. L’acte va consistir a recordar-los mitjançant una placa amb el seu nom exposada en un monòlit en un lloc a l’interior de la Residència Els Tres Pins.

Aquest acte, inclòs dins la programació de la Festa Major de Balsareny, va reivindicar la gran tasca que la família Bruc, l’Enric i la Marthe amb els seus fills, porta a terme envers l’estimació al gos, l’animal anomenat amic de l’home, i que, amb l’educació pertinent, és el company que estima i no et decep.

A continuació es transcriu el text inscrit a la placa recordatori:

“Sempre estaven preparats per sortir a la recerca d’una persona, fes fred o bé calor, amb pluja o neu, sempre ens animaven, amb tan sols una mirada feien que no perdéssim les ganes i la il·lusió de ser cada dia millors.

Tot i que ja no estan entre nosaltres, mai podrem oblidar el treball i esforç que van fer per tan sols veure’ns somriure.

Fossin petits o grans, de raça o no, van donar el millor d’ells, sense parar a mirar si hi havia perill; el seu únic objectiu era trobar la persona desapareguda.

És per això que mereixen la nostra admiració i el nostre agraïment.

Mai us oblidarem”.

Josep Gudayol i Puig


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.