dijous, 13 de juny del 2019

Geocerca (Geocaching)



Geocerca, o Geocaching, és un joc a l’aire lliure de cerca de tresors, tant al camp com a ciutat, per mitjà d’un GPS o telèfon mòbil. Els participants han d’anar a unes coordenades específiques i, un cop a lloc, intentar trobar-hi el geoamagatall (contenidor) amagat per altres jugadors. Les coordenades geodèsiques dels amagatalls són publicades al lloc web www.geocaching.com .  Trobareu que la pàgina és en anglès; es pot traduir al català baixant a peu de pàgina. A dalt, a mà dreta, podeu posar les vostres dades, que poden ser el nom o bé un motiu i una contrasenya.

El principal objectiu d’aquest joc és trobar el tresor que és anomenat geoamagatall (“cache” en anglès). Als geoamagatalls 8contenidors),hi ha un llibre de registre on els jugadors hi escriuran la data i el nom o motiu del jugador, i un petit escrit si ho desitgen, per tal de deixar constància de la troballa. En el contenidor es poden trobar objectes que els jugadors poden intercanviar. Hi ha normes de no deixar-hi objectes inflamables, ni caramels, ni objectes que desprenguin olor, per no cridar l’atenció dels animals.

Els contenidors poden tenir diferents formes i mides, des de carmanyoles de plàstic fins a recipients especials comercialitzats per a aquest joc. Han de ser recipients impermeables, que protegeixin de les condicions meteorològiques el llibre de registre i els objectes d’intercanvi. Hi ha diferents mides de contenidors: gran, normal, petit, micro i altre. Als contenidors grans, normals i petits hi ha normalment objectes d’intercanvi.

REGLES DEL JOC


Tot el que cal per començar a jugar és un GPS, ja sigui de muntanya o bé un smartphone amb GPS, uns quants coneixements d’orientació i estar registrat al web de Geocaching.


Avui dia hi ha multitud d’aplicacions (Apps) per a telèfon mòbil especialitzades en aquest joc, que faciliten molt la feina a l’hora de buscar un geoamagatall i ofereixen la possibilitat de publicar la troballa i fins i tot penjar fotos in situ al web. L’App gratuïta més popular entre els usuaris és c:geo.  

Quan un jugador vol crear un amagatall, és a dir, amagar un tresor, n’ha de publicar les coordenades i característiques al web de Geocaching, acompanyat d’una explicació del lloc on es troba, per tal que posteriorment altres jugadors puguin anar a la “caça del tresor” amb el seu GPS, seguint les pistes i indicacions publicades al web.



Un cop trobat el geoamagatall, les normes són senzilles:
  1. Si es pren alguna cosa del contenidor, s’hi ha de deixar alguna altra cosa de valor igual o superior.
  2. Anotar comentaris al llibre de registre.
  3. Registrar l’experiència al web.
  4. Deixar el contenidor al mateix lloc on s’ha trobat, amb molt de compte de no ser vist per persones alienes al joc. 


Actualment hi ha aproximadament una dotzena de tipus d’amagatall.

Aquest joc va començar quan David Ulmer va decidir celebrar el fet que el govern nord-americà suprimís la disponibilitat selectiva (SA) dels GPS l’1 de maig del 2000, cosa que degradava intencionadament el senyal dels satèl·lits per evitar que els receptors comercials fossin massa precisos. Va proposar un joc amagant, el dia 3 de maig, un “cofre del tresor” als voltants de la ciutat de Portland i enviant a un grup de persones les coordenades exactes de la seva ubicació. El dia 6 de maig aquell geoamagatall ja havia estat visitat dues vegades, com va constar al llibre de registre.


Aquest joc es pot practicar a més de 200 països; en l’actualitat hi ha uns 3 milions de tresors amagats en actiu i uns 7 milions de jugadors o “geocachers” (geocercadors). 

A Catalunya, com moltes altres coses, aquest joc va arribar aviat. El 18 de febrer de 2001, Francesc Comellas va col·locar un”tresor” a Montserrat. Actualment, a Catalunya  podem anar a la recerca d’uns 6.000 geoamagatalls; només a Balsareny i els seus voltants en podeu trobar uns 300, de totes mides i tipus.

Ramon Bessa
Imatges: R.Bessa


  




1 comentari:

  1. Ja n'havia sentit parlar aquest joc, però tan ben explicat, mai! Està molt bé!

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.