divendres, 28 de juny del 2019

Biblioteca Pere Casaldàliga

Sortida cultural ‘Visita guiada al Castell de Cardona’




El passat 11 de juny, malgrat la pluja i el fred, un grup de 30 persones vam anar a Cardona per visitar el Castell i conèixer més la història d’aquesta població que, en gran mesura, ens permet conèixer la història de Catalunya. La visita es va iniciar amb unes vistes generals de Cardona (l’entorn, la muntanya de la sal...), explicades pel Paco Haro, cardoní de naixement. A continuació, la guia, la Núria, es va anar explicant totes les construccions que integren el conjunt medieval (la Torre de la Minyona,  el castell com a residència dels Ducs de Cardona, la part eclesiàstica amb la Col·legiata de Sant Vicenç i el claustre, i, per últim, la Casamata). En les seves explicacions, molt documentades, ens va endinsar en el llinatge dels Cardona, el seu poder econòmic que explica, en part,  perquè són coneguts com ‘els reis sense corona’; la Guerra dels Francesos i, sobretot, el paper tan important que va tenir Cardona en la Guerra de Successió ja que va ser la darrera plaça que va capitular (mai vençuda per les armes).


Vam acabar aquesta interessant visita amb un dinar de germanor en un restaurant del casc antic de Cardona.
Aquesta activitat s’emmarca dins del Club de lectura de la Biblioteca Pere Casaldàliga i el llibre que ens estem llegint relacionat és: ‘Sal roja: el Llop de Cardona’, de Ramon Gash i Teresa Segrera (editorial Columna, 2019). Farem la trobada literària el dijous 18 de juliol a les 7 de la tarda i tindrem de convidat l’Albert Fàbrega, historiador surienc.

Lecxit, millora de la compresió lectora
Aquest mes de juny hem fet la darrera sessió del programa Lecxit i hem aprofitat per celebrat el fi  de curs tots junts, voluntaris i nens participants. Ho hem fet a través d’una activitat on els contes han estat els protragonistes; concretament,  el Laboratori de lectura ‘Avui és un bon dia per canviar el món’ que ens ha permès conèixer històries de lluita i creació per embellir el món que ens envolta i reivindicar la bellesa, la poesia i les paraules com a accions transformadores.
LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn dels nens i nenes que participen en el programa. LECXIT funciona gràcies a la col·laboració dels voluntaris i voluntàries, que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana.
El projecte es va iniciar el curs 2011-2012 i aquest curs s’ha dut a terme en més de 150 Punts LECXIT d'arreu de Catalunya, essent  Balsareny un d’ells gràcies al treball conjunt de l’Escola Guillem, l’educadora social i la Biblioteca Pere Casaldàliga. L’experiència ha estat molt positiva i la feina desenvolupada pels voluntaris i els nens al llarg del curs ha tingut un impacte real en la millora lectora dels participants. Volem agrair la feina dels 7 voluntaris i voluntàries que han format part d’aquesta programa acompanyant els nens en la lectura i us animem a fer-vos voluntaris\àries per al proper curs 2019-2020.

La setmana de l’energia i les maquestes d’invents del Ramon Magem
Aprofitant la Setmana de l’Energia 2019 (del 17 al 23 de juny), la Biblioteca ha comptat amb una petita mostra de maquetes d’invents  relacionats amb l’electricitat estàtica del balsareneyenc Ramon Magem. Aquesta mostra s’ha pogut visitar  la setmana del 17 al 23 de juny en l’horari habitual de la Biblioteca Pere Casaldàliga.
Seguint amb la bona entensa Escola Guillem i Biblioteca, els alumnes de cicle inicial, mitjà i superior han vingut a visitar-la els matins i s’han pogut ‘electrificar’ gràcies a les explicacions i les demostracions que els ha fet el propi Ramon Magem. Moltes gràcies a tots i, en especial, al Ramon per confiar en la Biblioteca.

Bibliopiscina
Torna l’estiu, torna la piscina i també torna la Bibliopiscina. Com cada any, us deixem a la vostra disposició revistes, contes i llibres perquè ompliu de lectura els vostres moments de relax. Aquest any, donarem més contingut a la Bibliopiscina i oferirem puntualment algunes activitats infantils.
  
I, per acabar, us informem que la Biblioteca estarà pràcticament oberta tot l’estiu, exceptuant de l’1 al 6 d’agost (ambdós inclusius) que romandrà tancada.
Bon estiu i bones lectures!
Ana Pérez Hidalgo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.