dissabte, 7 de febrer del 2015

Traginers, eleccions i salmorres

EDITORIAL


Han passat els Traginers i el Carnestoltes —n’oferim un reportatge a les pàgines interiors—, i ara ens toca apuntar-nos a la XXIX Caminada Popular, que tindrà lloc el 8 de març. I en un tres i no res ja ens trobarem celebrant la Festa Major i expectants davant les eleccions municipals.  

Fa uns dies s’ha confirmat a la premsa que la Generalitat farà efectiu el concurs públic per a la concessió de la construcció del nou col·lector de salmorres al Bages, que es començaria a construir el 2016, per un import d'uns 100 milions d'euros. L’empresa que s'adjudiqui l’obra n’assumirà el cost, a canvi de percebre, durant 25 anys, els ingressos pel manteniment, a càrrec de la Generalitat, i sobretot per l’explotació de la infraestructura, a càrrec de les empreses que hi abocaran aigües salobres per portar-les al mar.

La proposta d'ampliació del col·lector de salmorres ja l’havia presentat la Generalitat fa dos anys, però es va aturar per manca de finançament. Es tracta de construir una canonada nova, paral·lela a l'actual. L’obra desdoblaria els dos ramals inicials del col·lector: el de Cardona-Súria i el de Balsareny-Sallent, que conflueixen en un de sol a Castellgalí, i el continuaria ampliant fins a Abrera; ja que el tram des d’allà fins a l’abocament al mar ja es va renovar l’any 2009.

La novetat, segons la premsa, és que el projecte podria incloure la construcció, en terme de Balsareny, d’un tram nou de canonada, que naixeria a la zona on es preveu de construir els dipòsits de Gas Natural i enllaçaria amb el col·lector de Vilafruns. És obvi que aquest tram serviria per eliminar la salmorra que s’extrauria del subsòl després d’injectar-hi aigua per fer les vuit cavitats previstes.

La qüestió és que, des del 2012, se’ns està dient que l’expedient dels dipòsits de gas es troba «en estudi» al Ministeri d’Indústria —que és qui en té la competència exclusiva—, i la Generalitat i l’Ajuntament, que sapiguem, no informen de cap novetat al respecte; però en canvi s’està parlant de treure a licitació la construcció de les canonades. Ja està bé que siguem previsors, però si és veritat que encara no se sap res segur sobre el projecte dels dipòsits —que la Generalitat considera «estratègic» per al país—, és curiós que ja se’n treguin a subhasta les obres d’una infraestructura ad hoc. Caldrà esperar a veure ens quins termes exactes es convoca el concurs del col·lector, i així podrem tenir alguna pista sobre l’evolució del projecte del gas, davant el silenci prolongat de les autoritats «no competents» (al marge dels informes, favorables, que ja van emetre en el seu dia).

D’altra banda, el consistori actual té una data de caducitat molt propera: els dipòsits seran tan sols un més dels molts temes importants de l’agenda del nou Ajuntament que sortirà de les eleccions del maig. Fins ara ja coneixem el cap de llista del grup d’ERC i una part de la llista de Gent de Balsareny. Esperem poder conèixer aviat totes les candidatures que es presentaran i, naturalment, amb quins programes concrets ens demanaran el vot. Informem-nos bé i exercim el nostre dret a decidir en un àmbit tan important com és el govern del nostre poble.

CCB



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.