diumenge, 8 de febrer del 2015

Els Traginers desafien el fred - 2


2. Diumenge

El diumenge va començar també molt fred, però va sortit un solet reconfortant. Els Trabucaires i Morterets de Rajadell van despertar la gent, i a la plaça de la Torrada els més matiners van poder esmorzar i veure com s’elabora artesanalment la carn del porc i com es ferra i s’esquila un animal. La banda de l’Escola de Música de Berga i l’acordionista Valentí Alsina animaven els carrers, on la gent s’anava concentrant. El Mercat del Traginer els oferia parades de tot, i el rebost i la Taverna.

La comitiva d’honor, amb els cordonistes Jordi i Roger Selgas i la Cobla Ciutat de Manresa van anar a buscar el Banderer, Alfred Selgas. Després, tots plegats van anar a casa de la Núvia, Anna Rovira, i la Mare de la Núvia, Núria Centellas, així com el Nuvi, Gerard Capdevila —que, de fet, misteris de Traginers!, és en realitat el fill de la mare de la núvia.

Així començava la gran Cavalcada dels Traginers, amb Banderer i Cordonistes, i amb el Traginer d’Honor, Martí Ribalta; amb nombrosos Hereus i Pubilles de Catalunya; amb les dues colles geganteres locals, els Geganters i Grallers de Balsareny, amb els gegants Marc i Maria, i els Gegantes i Grallers Els K+ Sonen, amb la geganta Blanca i els gegantons Joan i Mariona, i les bandes i cobles ja esmentades. Seguia la sempre lluïda cavalcada de Traginers amb albardes, sàrries i bastos, àrguens i arguenells, portant arnes d’abelles, feixos de llenya, torrats, sacs de farina, portadores de raïm, pedres, llet, carbó... Seguits de carros amb pedres, llenya, cotó i altres mercaderies, espontanis, carros amb Traginers petits i molts genets participants a la cursa de la tarda. Tots plegats van fer una desfilada, comentada amb tot detall per Jacint Orriols, cap a la plaça de l’Església, on el mossèn va beneir els animals. Una diada lluïda, que es va completar a la tarda amb les Curses de cavalls, mules, ases i ponis al circuit del Serrat del Maurici. Els guanyadors van ser: Xavi Vall (cavalls), Cristina Pacheco (mules), Neus Raluz (ponis) i Eudald Dalmau (rucs).

Felicitats als organitzadors i a tothom qui ha col·laborat a fer, un any més, una magnífica Festa dels Traginers.  

Sarment
Fotos: Sarment / A.Selgas / N.Gómez


















































































Vegeu reportatges de la Festa dels Traginers 2015 al YouTube:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/i7gLuGpgKBA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



En Vimeo:

La Festa dels Traginers 2015, al Twitter:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.