dissabte, 8 de juliol del 2023

Imatges de Balsareny

 

Acabem la temporada amb una nova imatge d’algun racó del terme municipal de Balsareny o dels termes fronterers. Es tracta d’endevinar on correspon la fotografia adjunta i si en sabeu dir cinc cèntims. Com sempre, la solució la trobareu d'aquí a uns dies, en aquesta mateixa entrada del blog del Sarment.
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors

Solució a Imatges de Balsareny
 
Es tracta del petit pont que travessa el Llobregat a l’altura de la colònia de la Rabeia. Aquest pont té una longitud de 28 metres i una amplada de 3,5 metres. Per altra banda, és molt baixet, té una alçada que no arriba als 2 metres, i té 18 ulls, forats circulars per on passa l’aigua riu avall.
 
El pont es va construir la dècada de 1980: concretament, es va posar en funcionament el 1984, i per tant ja té quasi 40 anys. El pont va substituir una antiga palanca estreta, que no permetia el pas dels cotxes, i que es va emportar l’aigua quan hi va haver la riuada del novembre de 1982. Aquesta palanca no era exactament al mateix lloc, sinó més amunt del riu, en direcció a Navàs. Si travesseu el pont i agafeu el camí de l’esquerra, que va al Pla de Vilamajor, al cap d’uns 150 metres, mirant a l’esquerra, veureu que encara hi ha un pilar rectangular, d’uns 3 metres d’alçada, que suportava la palanca. Es troba enmig del bosc de ribera, vora el riu.
 
El pont actual, tot i que no hi poden passar vehicles grossos, sí que permet la circulació de turismes i altres vehicles lleugers i va millorar la comunicació del nucli urbà i la Rabeia amb el Pla de Vilamajor. Dins el terme de Balsareny només tenim dos ponts per travessar el Llobregat: aquest i el pont gran de la carretera d’Avinyó, anomenat popularment el “pont del riu”.
 
En períodes de fortes pluges no ens podem pas refiar del pontet de la Rabeia, perquè, com que és tan baix, no costa gaire que l’aigua hi passi per sobre.
 
Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.