divendres, 14 de juliol del 2023

Biblioteca Pere Casaldàliga: un espai ple de vida

 
 
«Les biblioteques, espais plens de vida»: aquest és el lema del ventall  que aquest estiu donem les biblioteques als nostres usuaris. Per donar sentit a aquesta frase, a continuació, us destaquem algunes de les activitats que la Biblioteca Pere Casaldàliga ha dut a terme aquest curs 2022-2023 i, com que n'hi ha hagut tantes, en destacarem les TOP 5.
 
Sortida del Club de Lectura d’adults al Mas de Sant Iscle de Sant Fruitós del Bages
 
Per celebrar el tancament del curs, el dijous 6 de juliol vam fer una visita al celler del Mas de Sant Iscle que va acabar amb un tast de vins i un berenar. Per posar en context aquesta sortida, ens vam llegir el llibre El sorteig, de Pilar de los Hielos, guanyador del VII Premi de novel·la curta Celler de Lletres de 2021. Va ser ua tarda esplèndida, com podeu veure en la fotografies que us mostrem. 

 



 
El club de lectura d’adults es reuneix el darrer dijous de cada mes i fem tertúlia al voltant del llibre que hem triat.
 
Club de Lectura Fàcil i en veu alta amb el Casal Verge de Montserrat
 
La pandèmia va aturar la trobada setmanal de la Biblioteca amb els usuaris del Casal Verge de Montserrat, on llegíem novel·les de lectura fàcil en veu alta. El passat mes de març, a petició del Casal, vam iniciar novament aquesta activitat amb un format on són les mateixes usuàries que s’alternen la lectura en veu alta, i la resta les anem seguint i comentem tot allò que considerem.
 
«El temps que dediquem a llegir en veu alta és únic. Quan una persona llegeix per a una altra es produeix una alquímia miraculosa que converteix coses de la vida quotidiana (un llibre, una veu, un lloc per seure, una estona) en un aliment extraordinari per al cor, la ment i la imaginació». Aquest text del llibre La màgia de llegir en veu alta : el miracle de la lectura compartida en l’era de la distracció, de Meghan Cox Gurdon, reflecteix a la perfecció allò que experimentem totes les persones que formem part d’aquest club de lectura.
 
Actualment, formen aquest club deu persones i ens trobem cada dimarts a les 11 del matí al mateix Casal per gaudir del “miracle de la lectura”.
 
Clubs de Lectura infantils
 
Aquest curs 2022-2023 hem iniciat tres clubs de lectura infantil adreçats a infants de P3, P4 i P5 amb 8 integrants cadascun i, casualment, tots van triar com a nom del club  Els unicorns”. Les trobades han estat un cop al mes, de novembre a juny, i s’han treballat contes relacionats amb animals, que prèviament han llegit a casa seva.
 
Les sessions tenen una durada d’una hora: es comenta conjuntament el conte i es fa un manualitat senzilla que hi tingui relació. Alguns dels contes que hem treballat han estat: Guji-Guji, La cabra goluda, Jo sóc el rei, De què fa gust la lluna, Els tres mussolets... 







 
El 2 de juny vam fer la clausura conjunta dels clubs amb una petita festa on els contes van ser els protagonistes i on també vam compartir un berenar. Sortosament, vam comptar amb l'ajuda de la Cristina Sotoca i l'Anna Obradors. Mil gràcies a totes dues! 
 
El proper curs tornarem a oferir aquests clubs de lectura i l’ampliarem a 1r de Primària.
 
Binomi Biblioteca / Institut Escola Guillem de Balsareny
 
La Biblioteca Pere Casaldàliga ha estat sempre agent col·laborador amb l’Escola Guillem de Balsareny amb el propòsit de fomentar el gust per la lectura i la cerca d’informació. La pandèmia ens va obligar a aturar algunes de les accions que dúiem a terme, però el  curs 2021-2022 ja les vam recuperar totes i, a més, en vam incorporar de noves adreçades al nou Institut Escola. 








 
Maletes viatgeres per les classes de P3 a segon de primària, lots de llibres per a cicle superior i ESO; visites escolars amb totes les classes per explicar el funcionament de les biblioteques; activitats lectores, laboratoris de lectura on els contes i les jocs són els protagonistes; programa Debat a Bat adreçat als alumnes d’ESO, on l’art, la literatura i la filosofia s’uneixen gràcies als àlbums il·lustrats; programa Lecxit adreçat als alumnes de 4t i 5è de Primària que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través d’un treball de millora de la comprensió lectora que involucra escoles, famílies, persones... Com veieu, moltes activitats dinàmiques i participatives que fan que el binomi Institut Escola i Biblioteca funcioni a la perfecció!
 
Jocs de taula
 
Gran part de les biblioteques del Bages-Berguedà-Moianès hem incorporat els jocs de taula com un recurs més del nostre fons, que també està disponible per al préstec.
 
Els jocs de taula van més enllà de ser un mer passatemps: potencien el càlcul i l’agilitat mental, la deducció, la cooperació, l’estratègia o la comprensió lectora, i si a més, podem passar una bona estona sols, amb els amics o la família, què més podem demanar? 


 
Dixit, la Morada maldita, Ubungo Azul, El ansia, Cocoricó, cocorocó, Burning Bakery, Piko Piko, Codi secret, Doble, l’Escala embruixada, el Fruital, Speed cups, Unicornio Destello, el Monstruo de los calcetines... i alguns més són els que tenim a la Biblioteca de Balsareny. Durant aquest 2023 incorporarem nous jocs  i organitzarem algunes trobades per jugar tots plegats. 

Infografia amb dades de la Biblioteca Pere Casaldàliga l'any 2022:

 
Text i fotos: Ana Pérez Hidalgo

1 comentari:

  1. Quina gran feina es fa des de la biblioteca. Felicitats a tot el personal.

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.