dissabte, 1 de juliol del 2023

Animada revetlla de Sant Joan


Novament el Centre Excursionista de Balsareny s'ha encarregat de fer arribar, la Flama del Canigó al nostre poble, en la revetlla de Sant Joan d'enguany.
 
A les vuit en punt del vespre els vigilants locals i membres de Protecció Cívil obrien pas al seguici de la Flama dels Països Catalans pels carrers Travessera, Nord, baixada del Torrent, plaça de la Mel, Sant Domènec, Jacint Verdaguer, carretera de Moià i carrer Carrilet, fins arribar al camp de futbol 7 del carrer de les Oliveres, on hi havia preparada la foguera.
 
La comitiva era formada pel Centre Excursionista de Balsareny, les dues colles geganteres locals,  veïnes  i veïns del municipi i membres del nou govern municipal. Arribats davant la foguera, els regidors Josep Maria Soler i Isidre Viu i l'alcaldessa Glòria Casaldàliga donaven la benvinguda als presents agraint-los la participació, desitjant -los una feliç revetlla, i demanant alhora molta precaució en una nit en la qual l'ús del foc i la pirotècnia podrien causar algun ensurt.
 
Abans de procedir a l'encesa, l'alcaldessa va llegir el manifest dels Països Catalans, que  enguany s’ha encarregat a Lluís Puig i Gordi:
 
«La flama és foc, és llum, i ens captiva contemplar la dansa que genera enmig de les ombres.
      »La seva llum il·lumina el camí de les persones que la baixen des del cim del Canigó per repartir-la entre una munió de voluntaris que l’escampen arreu, i la fan arribar allà on els homes i les dones de bona voluntat volen fer festa. Més tard, també il·lumina infinitat de pobles i ciutats quan encenen la foguera, arreu dels Països Catalans, ja que si alguna festa ens fa ser nació completa és aquesta festa del solstici d’estiu: la nit més curta i el dia més llarg. I per si això fos poca cosa, la festa de Sant Joan ens relliga amb tota la Mediterrània, símbol d’una cultura que no separa, sinó que ens agermana, malgrat que ara aquesta mar sigui la tomba de tantes persones que escapen de drames i misèries, a la recerca de la llibertat…
      »El seu foc ens regenera, ens fa reviure les ganes de viure en plenitud el nou estiu arribat (i si pot ser sense incendis), però amb tota la força i el desig que aquest foc cremi tot allò que és vell, corcat i caducat, ja que de les seves cendres podrà renéixer tot allò nou que desitgem com a poble.
      »I el paisatge oscil·lant que les flames ens dibuixen i ens insinuen dins la foscor és un paisatge de natura i cultura que les mans dels homes i les dones de la terra han anat pintant amb els segles. Les mans que han sembrat camps i vinyes, les mans que han construït amb pedra seca camins, còrrecs, cabanes i orris; les mans que han construït barques, rais i llaguts per a la pesca i el transport. Mans, en definitiva, que ens han transmès la festa i, també, les mans que ens han acaronat i gronxat en la nostra infantesa.
      »Deixeu-me que acabi amb els versos finals de la cançó La Nit de Sant Joan, d’un cantant galàctic que té per nom Jaume Sisa, i que diuen així:
Si mireu les flames del foc de Sant Joan
li veureu les banyes, el barret i els guants.
      »Visca Sant Joan i la flama dels Països Catalans!
      »Lluís Puig i Gordi. Brussel·les, juny de 2023»
 
Seguidament es va procedir a l'encesa i es va donar pas al sopar que l'AEIG Guillem de Balsareny havia preparat per a l'ocasió, el qual, en un principi, s'havia programat de fer a la plaça de la Mel, però des de l'organització es va valorar fer-ho a la pista poliesportiva del carrer de les Oliveres, considerant que un element tan significatiu com es la foguera de Sant Joan havia d'estar acompanyat pel poble i que aquest fes festa al seu voltant.  El canvi d'ubicació sembla que va agradar als centenars d'assistents, que van gaudir i fer gresca al voltant del foc. El sopar es va complementar amb un Quinto de sobretaula i un ball de revetlla amb Morgan & Cau.
  
Els organitzadors agraeixen de manera especial al Centre Excursionista de Balsareny,  per dur-nos un any més la Flama que uneix els pobles al seu pas; així com a l'AEIG Guillem de Balsareny per haver estat els autèntics dinamitzadors de la revetlla d'enguany, oferint-nos el sopar, quinto i ball. També volen donar les gràcies als Geganters i Grallers de Balsareny, a la colla de Geganters i Grallers Els K Més Sonen i a la Comissió de la Festa dels Traginers, per haver col·laborat a fer lluir la revetlla; i a tots els veïns i veïnes que hi van participar.
 
Fem també extensiu l'agraïment, a tots els treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Balsareny per haver fet possible aquesta diada; als empleats de la brigada municipal per haver-nos adequat l'espai i cedir-nos un munt de materials; als vigilants locals, Protecció Civil, ADF i equips d'emergències, per vetllar per la nostra seguretat; i al servei de neteja per ocupar-se de tornar a deixar en condicions la zona habilitada, en la qual, tot i el civisme dels participants, hi havien quedat algunes restes de petards, coets i de més elements emprats per la revetlla de Sant Joan.
 
Moltes gràcies Balsareny! 

          Jordi Vilanova
          Fotos: Jordi Vilanova / Els K+ Sonen




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.