dimarts, 16 de novembre del 2021

Tàndem Biblioteca Pere Casaldàliga i Institut Escola Guillem per al foment de la lectura

 BIBLIOTECA PERE CASALDÀLIGA


Reprenem el programa LECXIT,  lectura per a l’èxit educatiu 

Després de l’aturada ‘obligada’, aquest curs 2021-22 tornem amb el programa LECXIT, treball conjunt de l’Escola Guillem i la Biblioteca Pere Casaldàliga, tots sota el paraigua de la Fundació Bofill, per millorar les competències lectores dels nostres infants. 


La clau de LECXIT és el fet de treballar de forma lúdica i amena el gust per la lectura per fer dels nens i nenes lectors orgullosos, segurs i preparats per a l'aprenentatge. 


Així doncs, formem part d’una xarxa de més de 265 centres educatius, biblioteques i entitats socials on més de 1.900 persones voluntàries acompanyen setmanalment a un infant per fer de la lectura una experiència divertida i apassionant. Enguany a Balsareny, iniciem el LÈCXIT amb 6 parelles!

Parlem de llibres amb els alumnes de 1r d’ESO




Iniciem un camí per treballar conjuntament el gust per la lectura dels nostres joves i, ara per ara, ho concretem en trobades mensuals a la Biblioteca dels alumnes de 1r d’ESO per parlar de llibres, fer-nos recomanacions, treballar àlbums il·lustrats, i diverses activitats que anirem creant al llarg del curs. En portem dues trobades i totes dues han estat molt fructíferes! Som-hi!

Maletes viatgeres, lectura a domicili

Aquest curs també reprenem el servei de Maletes viatgeres amb l’Escola Guillem, adreçades a Educació Infantil i Cicle Inicial.



La maleta se l’emporta cada nen/família un dilluns i la tornen el proper dilluns, que se l’endurà un altre company de classe. Així, cada nen que s’emporta la maleta té un conte per mirar, llegir i gaudir conjuntament amb el pares per a cada dia de la setmana.

Aquest servei té com principal objectiu crear hàbits lectors. La proposta té dues clares intencions:
  • Per una banda oferir als més petits una selecció de contes especialment pensats per a la seva edat, per tal que en gaudeixin i comencin a prendre el gust per la lectura. Es pretén que el fet de mirar contes sigui un joc més dels habituals del dia, de manera que s’integri en els hàbits de l’infant.
  • Per altra banda, es vol conscienciar els pares del paper important que juga la família a l’hora de crear hàbits lectors en els seus fills. La importància de compartir i gaudir les primeres lectures conjuntament pares i fills. La importància de trobar una estona cada dia per a explicar un conte.
Visites escolars a tutti pleni


Durant els mesos d’octubre i novembre hem rebut a la Biblioteca tots els cursos de l’Escola Guillem, des dels més petits d’Educació infantil fins als alumnes de 6è de primària. Són visites escolars on expliquem, adaptats a les edats,  els continguts i serveis de la Biblioteca, com hi estan organitzats els llibres i altres documents i com trobar-los en els prestatges a partir del catàleg col·lectiu Aladí. També expliquem contes i fem jocs d’exploració i coneixement molt dinàmics i participatius.

Amb aquestes visites busquem promoure el desenvolupament d’habilitats i competències informatives, així com desvetllar el gust per la lectura. En aquest sentit, fa anys que les biblioteques que configurem la Xarxa de Biblioteques Municipals incloem la realització de visites escolars en els nostres programes de formació d’usuaris, activitat que s’ha consolidat com una de les més esteses a l’hora de donar a conèixer les biblioteques als centres d’ensenyament.





Text i fotos: Ana M. Pérez Hidalgo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.