divendres, 5 de novembre del 2021

Les Coves del Toll de Moià

RACONS DEL BAGES I DEL MOIANÈS

Interior de la Cova del Toll, la cova principal. Roca en forma de pota d’elefant
 
 
Les Coves del Toll es troben al terme de Moià, sobre el torrent del Mal, un torrent que baixa cap a la riera de Fontscalents, que passa per Castellterçol.
 
Com s’hi pot arribar?
 
Per arribar-hi des de Balsareny o del Bages en general, cal anar fins a Moià i travessar tot el poble, per la N-141c, en direcció a Vic, però abans d’arribar a Collsuspina, a uns 5 km. de Moià, cal agafar un trencant a la dreta i seguir una carretera d’uns 2,2 km. que va baixant fins arribar a l’aparcament de les coves. 

Interior de la cova. Roca en forma de trompa d’elefant
 
Descripció de l’indret
 
Es tracta d’un conjunt de cavernes, on destaca una cova principal, actualment en forma de T, d’uns 2 km de longitud, tot i que només se’n poden visitar uns 160 metres. La forma de T la hi ha donat l’entrada d’aigua des del torrent del Mal, que, a dins, es converteix en riu subterrani. Quan plou molt, la cova queda inundada i no s’hi pot passar.
 
En realitat, les coves formen part d’un recinte més ampli anomenat, des de 2007, Parc Prehistòric de les Coves del Toll, amb un itinerari circular, on hi ha, a part de la cova principal, més gran i emblemàtica: la Cova de les Teixoneres; la Cova Morta; les Covetes; el Cau, i alguns avencs, fonts i balmes. També hi ha la cova anomenada “Surgència”, per on surt l’aigua que entra a la cova gran per un altre costat. A més, la ruta inclou la reproducció d’un poblat prehistòric (neolític), donat que en aquestes coves hi va haver presència humana; i un espai on es fan tallers per a escolars, com el de fer dibuixos amb pintures de colors varis per imitar l’art rupestre. Igualment destaca la important vegetació que envolta el parc, sobretot de ribera, amb els rètols de les plantes principals. El modelat del relleu que veiem actualment a la zona és relativament recent, del Quaternari.

Reproduccions d’unes de les múltiples restes trobades a les coves

Com són les coves i de quins materials estan fetes?
 
Les coves es van començar a formar fa milions d’anys (època del Miocè) per l’erosió de roques calcàries, que a la vegada procedien d’un escull coral·lí, de quan a la zona hi havia hagut un mar. Posteriorment, a partir del torrent que hi va aparèixer més tard, i els sediments que va arrossegar (fa “només” uns 1,5 milions d’anys), les coves es van continuar modelant fins arribar a l’estat actual.
 
Entremig de les roques hi ha molts fòssils marins, com els coralls, nummulits i mol·luscs bivalves (de closques de petxines). Els coralls formen un relleu típic en forma de cervell, que en alguns trams es va allisant a causa de l’erosió de l’aigua subterrània, que continua actualment.
 
Cova “Surgència”, per on surt l’aigua que, per un altre costat, es filtra a la cova principal

La visita a la cova principal permet veure al sostre unes grans fractures o diàclasis, que es van formar per la descompressió provocada per les forces que van aixecar els Pirineus, que també van aixecar aquesta zona (com també van afectar el relleu del Bages).
 
La cova té una zona estreta i corbada, amb dificultat de pas, en forma gairebé de laberint; mentre que la major part de l’espai és molt més ample. Hi destaquen unes roques amb formes imaginàries de pota i de trompa d’elefant.
 
No és una cova de gaires estalagmites i estalactites, però n’hi ha algunes: una d’elles és l’estalactita “estrella”, la més impressionant, que no arriba mai a terra, perquè tot sovint l’entrada d’aigua pel curs subterrani, quan plou molt, la va escapçant. 

Una de les coves petites del parc, la Cova Morta

Quines troballes s’hi han fet, a les coves?
 
A part dels fòssils coral·lins i de mol·luscs esmentats, ja hem dit que s’ha pogut comprovar la presència humana a l’indret: a dins s’hi van trobar restes de la prehistòria, des del Paleolític mitjà fins a l’edat del bronze, com els estris de sílex. Igualment s’hi van trobar fòssils de vèrtebres d’animals vertebrats. Molts d’aquests fòssils són de mamífers, de la típica fauna quaternària, com l’hipopòtam, el mamut, el rinoceront, el lleó, el bou primitiu... També l’ós de les cavernes, escollit com a símbol de les coves; i la mateixa espècie humana (com vèrtebres humanes). Moltes restes són de depredadors que vivien a les coves, mentre que d’altres ho són de les seves preses. 

Cova de les Teixoneres, on actualment s’estan fent treballs arqueològics
 
Les Coves del Toll són unes de les coves prehistòriques d’Europa més riques en fauna del Quaternari, durant una glaciació. 

Per últim, cal dir que les troballes diverses que es poden veure en la visita a les coves són reproduccions, no són les autèntiques. Aquestes es troben al Museu Arqueològic de Moià, al nucli antic del poble, prop de l’església. El preu de la visita a la cova gran (sempre és guiada) inclou també la visita al museu, que es pot fer un altre dia, en el termini d’un any. La resta de l’itinerari és gratuït. 
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors
 
Reproducció de cabanes prehistòriques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.