diumenge, 14 de novembre del 2021

Comiat i benvinguda al Pubillatge

Relleu en el Pubillatge: els sortints i els entrants
 
 
El passat 30 d'octubre, a quarts de 6 de la tarda, a la plaça de la Mel, les dues colles geganteres de Balsareny feien ballar els seus gegants a ritme de gralles i tabals, era el preludi del que esdevindria una jornada festiva. 

A les 6 de la tarda, la sala Sindicat s'omplia de pubilles i hereus d'arreu de Catalunya, representant els següents municipis: Òdena, Piera, Castellbell i el Vilar, Manresa, Navarcles, Navàs, Sant Fruitós de Bages, Gironella, Puig Reig, Cambrils, Cubelles, Arenys de Mar, Calella, Mataró, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Tordera, Ripoll, Alpicat, Riudarenes, Vidreres, Seva, Sitges, Solsona i Breda; més els representants comarcals del Maresme, de la Selva i de la Catalunya Central; els nacionals de les comarques gironines, tarragonines, lleidatanes i barcelonines, i l’Hereu i la Pubilla de Catalunya. Tots van fer costat als representants del pubillatge de Balsareny.
 
Les presentadores de l’acte, Blanca Soler i  Mercè Rovira, pubilla i dama de Balsareny 2016-2017, els donaven la benvinguda a la sala Sindicat entre els aplaudiments del públic assistent. Seguidament, donaven pas, a dalt de l'escenari, a l’Hereuet i la Pubilleta 2019, Pol Seuba Miralles i Estel Dalmases Canudas, així com a l'Hereu 2018-2019, Ferran Galiano López, i la Pubilla 2018-2019, i també pubilla de la Catalunya central 2019-2021, Judit Capdevila Centellas.
 
Per iniciar la seva participació, la Judit i en Ferran van tocar el piano a quatre mans, mentre es projectaven unes boniques fotografies d'ells quatre en diferents racons del municipi, fetes per Anna Riera, pubilla de Navàs 2018 (en publiquem tres al final de l'article). Tots quatre van dedicar-se unes emocionades paraules d'agraïment, també a les seves famílies, al poble de Balsareny i a la cultura catalana, i al pubillatge, que els ha donat l’oportunitat de conèixer un munt de persones amb qui han fet amistat i establir un vincle estret entre ells quatre. Van agrair al poble el seu escalf al llarg del temps en què han representat Balsareny arreu del país amb compromís, alegria, elegància, honestedat i senzillesa.
 
Entre els parlaments, es van projectar imatges del seu pas per diferents municipis, acompanyades per música en directe, que ells mateixos ens oferien; en aquest cas, en Pol i l'Estel, cadascú amb la seves cançons, tocant la guitarra.
 
Tot seguit, el regidor de cultura, Josep Fornell va procedir a llegir l’acta en què es proclamaven els nous representants: l’Hereu de Balsareny 2021-2023, Jordi Comabella, i la Pubilla de Balsareny 2021-2023, Berta Soler, els quals es van mostrar agraïts i emocionats pel repte que tenien al davant. No va haver-hi relleu però, per a l'hereuet i la pubilleta, que van quedar vacants per manca de candidats.

Jordi Comabella i Berta Soler

L’alcaldessa, Noèlia Ramírez, va agrair al Pol, l’Estel, el Ferran i la Judit la representació que havien fet de Balsareny durant aquests tres anys i mig i va donar la benvinguda als dos nous representants. En agraïment, l'Ajuntament els va lliurar un ram de flors a cada un.
 
Seguidament, el primer fadrí de la Catalunya Central i la primera dama de la Catalunya Central, juntament amb la pubilla de les comarques lleidatanes, van dirigir unes paraules als que s’acomiadaven i als nous que entraven a formar part del pubillatge. També ho va fer un dels membres de la junta del Foment de les Tradicions Catalanes, associació que coordina el Pubillatge de Catalunya. Per concloure l’acte, es va cantar l’himne nacional Els Segadors i, ja a fora a la plaça, novament els gegants van tornar a ballar.
 
Sarment
Fotos: Jordi Vilanova / Anna Riera 
 

 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.