dijous, 8 de juliol del 2021

Les fonts de Balsareny

Ramon Bessa Xandri

  

Breu estudi sobre les fonts del terme de Balsareny i properes al terme. Hi indico les que encara existeixen, actives o abandonades, i les documentades històricament; hi poso alguna fotografia i les situo en el mapa.


Font del Vilar
 
Font activa: font del Vilar (prop de la casa del mateix nom).
 
Fonts abandonades: font dels Escolans (feta per mossèn Joan Bajona, rere l’església de Sant Esteve a la Colònia Soldevila); font de l’Alou (prop de la casa del mateix nom); font del Tap (o de les Collades de Baix); font del Mas de les Claperoses (prop de la casa del mateix nom, sota la baga del Mas).

Font dels Escolans
 
Fonts perdudes: font de la Mare de Déu (a la Rabeia); font dels Comunistes (en terme de la Rabeia); font de Sant Tomàs (al balç de sota el Castell, a l’alçada de la resclosa dels Manresans);  font de la Resclosa (al segle XVII era en terme de Sobirana de Ferrans, prop del terme amb el mas Santacreu del Mujal); font del Raig (prop de la casa del Giralt); font de Tord (a la baga de Tord, prop de la casa del mateix nom); font de la Roca (a la carretera de Súria, vora el torrent sota del pont de la Roca, és probablement, l’antiga font de Ferrans, documentada l’any 1007); font del Mucet (prop del camí del Solà d’Aladernet); font de la Figuera (o del Riu, al peu del pont del Riu); font de l’Ordinari (prop de la resclosa del Molí); font de Sant Jordi (o del Vinyes o del Drac, al balç de Roqueta, sobre la fàbrica del Molí); font dels Parenostres (prop de la riera de Conangle); font del Zidro (en terme de l’Alou, vora l’església de Santa Margarida).
 
Fonts al nucli urbà: font del bisbe Pere Casaldàliga, a la plaça Montserrat, activa; font del carrer de Baix, (o del carrer de Berga, actual carrer del Castell, activa); font del carrer sant Marc, activa; font de la plaça de l’Ajuntament (inaugurada l’any 1905, activa); font de la plaça de la Mel, activa; font del Repeu (o dels Enamorats, obra de mossèn Joan Bajona); 
font de la baixada del Torrent, activa. 
 
Fonts perdudes del nucli urbà: font del carrer Vell i font del carrer Nou (o del Rector: al segle XVII, totes dues fonts treien l’aigua de la mateixa cisterna, al pou del Rector, en un pati interior comú a les dues cases, propietat del rector); font de l’Abeurador de la carretera (a cal Terranquer, al començament de la carretera de Manresa, al segle XIX rebia l’aigua dels aigüerols de la Baga Fosca); 
font del Jeroni (vora el Molí).

Referència d’altres fonts: aigüerols de la baga Fosca; fonteta del camí del pla de Calaf; font vora el pont de Roqueta; font de les granges de cal Santasusana.
 
Fonts de fora del terme: font de Cererols (o de Serarols, terme de Cornet, prop del mas del mateix nom); font del Morral (terme de Cornet); font del Saltador (o del Sastre, o de la Tosca, en terme de Sallent, pel camí de l’Alou a Sallent).

 
                                     * * *

Fent un repàs de les nostres fonts, podem observar que de les 19 fonts de l’entorn del nostre municipi només en queda una que ragi: la font del Vilar. Aquesta font, l’única de què podem gaudir, necessita manteniment: l’arc d’entrada, per exemple, està molt malmès.

Font de l'Alou

La font de l’Alou, una de les més importants que teníem, està completament deixada i no serveix per a res, perquè no en raja aigua i fins és difícil d’acostar-s’hi: un desastre. 

Font del Tap
 
La font del Tap, o de les Collades de Baix, és una font poc coneguda al poble; hi ha un cartell de l’Ajuntament que diu “Aigua no potable”. 

Font del Mas de les Claperoses

Una altra font poc coneguda és la font del Mas de les Claperoses, al Pla de Vilamajor. Coordenades: font del Tap, 41 52.839 001 53.871; font del Mas de les Claperoses, 41 53.159 001 54.357 .

Aquest treball el vaig fer fa força temps, partint de la relació que publicà Ramon Carreté a Noms de lloc, de casa i persona a Balsareny (2010). Tanmateix, no crec que hagi canviat gairebé res; en tot cas, temo que la situació d’alguna font més aviat haurà empitjorat. S'agrairà qualsevol informació que completi, millori, rectifiqui o actualitzi la llista present.

Text i fotos: Ramon Bessa Xandri


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.