dissabte, 21 de novembre del 2020

Arriba el gegant Bernat de Peguera en miniatura!


Tal com us vàrem informar anteriorment en el mateix Sarment, com a conseqüència de la covid vam decidir des d'un principi ajornar la nostra trobada, que anualment acollim a mig juny, per aquest passat 15 de novembre. Havent-ho consensuat prèviament amb l’Ajuntament, va semblar adient aquesta data per fer-ho coincidir també amb la fira local de Nadal, però malauradament la situació marcada pel rebrot de la covid, les restriccions i mesures sanitàries, ho ha impedit. 

Teníem feina avançada, preveient ballades només en tres punts, bàsicament places, amb espai suficient, separacions i totes les precaucions possibles, però la situació del país no ho ha fet possible. Amb tot, hem d’agrair la bona disposició que tenien i segueixen tenint les colles d’Avià, Puig-reig, Saldes i Santpedor, que eren les convidades per a aquest esdeveniment que ens vam veure obligats a reduir, ja que de normal som de 13 a 15 colles. També lamentem no haver pogut anar a Puig-reig a la Fira de Sant Martí, que era prevista pel dia 8 de novembre i va ser anul·lada pel mateix motiu. 

En qualsevol cas, els esdeveniment són els que són i les necessitats obliguen. La colla també agraïm a la jove grallera Laia Rodríguez el disseny del cartell de la trobada d'enguany, que ja havia preparat. És molt bonic i, malgrat no haver vist la llum ara per ara, ens servirà properament, ja que, tan bon punt sigui possible, celebrarem la VIII trobada gegantera, que ens ha quedat pendent aquesta temporada.

Sí que us volem informar que, juntament amb la celebració, era previst de fer la presentació del gegant Bernat en miniatura. Una figureta de 31 cm. d’alçada, feta en cartró pedra resistent. La construcció ha anat a càrrec de Cartró Net (Navata). Cadascuna de les peces està pintada i construïda de forma totalment manual. Se’n va fer una presentació virtual a les xarxes el mateix dia 15, commemorant la data. La idea va néixer ja fa uns mesos, quan ens vam proposar fer la nostra imatgeria en miniatura, com tenen moltes colles del món geganter. En aquest cas hem començat pel gegant. La intenció és que pugui ser a l’abast de tots aquells balsarenyencs en particular i de tots els amants del món geganter en general. Per als més petits pot servir per jugar-hi, això sí, amb certa cura; i per als grans esdevé una figura bonica i representativa del nostre poble i castell, que sens dubte farà goig tenir exposada. Tal com era previst, la primera tirada està disponible a diversos establiments del poble: Dolç Capritxet, Pastisseria Bonals, Llibreria els Colors i Decoart. Si es vol, també es pot adquirir sota comanda, reservant-la a la nostra entitat a través de l’adreça de correu: balsarenyelskmessonen@gmail.com . Per tant, si voleu que sigui un Nadal Gegant, ja sabeu, petits i grans, a fer carta als Reis; potser també el tió el pot cagar... En qualsevol cas, és motiu de record i de cultura local.

Lamentablement, les activitats per aquest any ja s’han acabat. Durant el parèntesi entre la primera i segona onada, vam tenir la sort de poder participar a les trobades de Ribes de Freser i Santpedor, sense deixar en l’oblit, tot i que va ser tan sols durant els dos primers mesos de l’any, la participació a: la Festa dels Traginers, acompanyats pels gegants de Ribes; a la cavalcada de Reis, i a la trobada de Mollet del Vallès; també vam ser els convidats d'honor per part de la colla del Casc Antic de Barcelona durant les festes de Santa Eulàlia de la capital; i la darrera sortida abans de la  pandèmia es va dur a terme a Sant Fruitós de Bages amb motiu de la tradicional Festa de l’Arròs. Curt bagatge enguany, si bé la prioritat ha estat la salut i evitar la propagació del virus, tot i que per altra banda, a part d’empobrir i deixar en situació molt precària moltes famílies, també se’n ressent la cultura, l’oci, la vida social i tot el teixit associatiu i de relació amb les persones.

Esperem i desitgem que el proper any sigui molt millor que aquest, que es torni aviat a la normalitat a tots nivells i que puguem tornar a fer ballar de valent en Joan, la Mariona, en Bernat de Peguera i la Blanca de Bell-lloc per tota la geografia catalana i qui sap si més enllà i tot.

Volem desitjar a tota la gent de Balsareny unes bones festes de Nadal i un millor 2021.

ELS K + SONEN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.