dilluns, 6 d’abril del 2020

Geganters i Grallers de Balsareny




La colla de Geganters i Grallers de Balsareny volem felicitar totes les persones que han fet possible les 500 edicions del Sarment, aquest “nostre” butlletí del Cercle Cultural on es recull gran informació i alhora història del nostre municipi gràcies al treball, la participació i la il·lusió de l’equip del Sarment: enhorabona a tots.
El 27 d'abril de 1985, ara farà 35 anys, el butlletí Sarment informava de l’emocionant bateig d'en Marc i la Maria, els gegants de Balsareny, construïts a Solsona per Manel Casserras i Boix. Ell està inspirat en un antic traginer, el senyor Joan Sarri, i ella representa una pagesa, simbolitzant així la festa més popular del poble. Amb els seus noms honoren els nostres patrons.
A partir d'aquest dia i durant els primers anys, una colla de joves escoltes, en certa manera empesa per Mn. Jordi Orobitg, prenia la responsabilitat de representar Balsareny arreu de Catalunya amb els nostres gegants. Aquesta colla, encapçalada per l'Abel Artigas durant molts anys, i després per Marcel Rabeya, va prendre's la missió amb molta empenta i les sortides geganteres eren constants, fent així que les trobades de gegants a Balsareny fossin multitudinàries. Van recuperar alguns membres de l'antiga banda de tambors i trompetes de Balsareny perquè així els poguessin acompanyar amb la seva música.
La colla de Balsareny obríem camí amb força dins del món geganter. En certa manera es pot dir que vam crear “escola”, ja que vam ser la primera colla a introduir la bata per als seus integrants (homenatjant així la bata de Traginers); després moltes altres colles de Catalunya l'han incorporada en el seu vestuari. Recordem que als inicis sempre dúiem una bota de 20 litres plena d'una bona barreja que feien al Celler de la Mel la Cèlia i l'Esteve Carreté, la qual tenia una gran demanda arreu, especialment a la ciutat: hi havia, per exemple, una gran expectació a les festes de la Mercè. El portador de la bota, en Milla, duia una corda que feia servir per llançar-la als balcons, on hi havia expectants els veïns, i així, fent-la pujar per la corda, la poguessin provar.
De totes les sortides que hem fet durant aquests 35 anys d’història ens agradaria destacar-ne algunes, com ara quan vam ser presents a Montserrat en l'estrena dels gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, en Treball i na Cultura. O també recordar la participació en la inauguració dels Jocs Paralímpics de Barcelona'92, sortida molt emocionant i plena de valors. A més a més hem participat en trobades solidàries, com la trobada de gegantes i gegantones que es va celebrar a Barcelona en benefici de la investigació per combatre el càncer de mama, o trobades més lúdiques, com estar al costat d'infinitat d'infants a l'Estadi Olímpic en la festa dels Súpers.
En Marc i la Maria han participat també de la cultura i les tradicions d'altres països, com França, on hem estat en diverses ocasions a Saint Girons en la seva festa “Autrefois le Couserans”.
La colla, per celebrar els 30 anys, va organitzar a Balsareny una festa important dins del món geganter, la XVIII Trobada Comarcal “Bages- Berguedà”, on vam arribar a ajuntar-nos més de 20 colles i els gegants de Catalunya!
Els Geganters i Grallers de Balsareny, que actualment disposem de dos gegantons (Ciscu i Xavier) i estem formats per una trentena de membres encapçalats per en Xavi Closa, hem viscut moments de plenitud i d'altres de més difícils, però sempre superats gràcies a la implicació  de tots vosaltres, de la gent del poble. Això ha fet que mirem endavant amb moltes ganes de continuar preservant la tradició gegantera al municipi i mantenir viu el treball i la il·lusió de tantes i tantes persones que han donat vida als nostres gegants i músics.
Felicitats, Sarment, i fins aviat, Balsareny!
Text i foto: Geganters i Grallers de Balsareny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.