dilluns, 6 d’abril del 2020

Colla Gegantera de Balsareny – Els K + Sonen




La Colla Gegantera de Balsareny - Els K + Sonen som una entitat relativament jove. Podem dir que en els seus inicis, va néixer com a grup musical, amb gent que tenia inquietuds per la música, especialment per la gralla i la percussió. Cap a la segona meitat de l’any 2011 començàvem musicalment, gràcies a l'ajuda dels grallers de St. Fruitós, i a l’any 2012, ja vam participar en moltes trobades acompanyant la Colla de Geganters de Balsareny.
A finals de l’any 2012, però, van sorgir algunes diferències de criteri respecte com encarar el futur de l’entitat dels Geganters i Grallers de Balsareny. Veient que hi havia alguns aspectes força difícils de consensuar, finalment es va acabar produint la separació.
Ben aviat, tenint en compte que a part pròpiament del grup musical, també hi havia portadors entre nosaltres, ens vam anar engrescant per fer una nova colla gegantera, de tal manera que a finals de l'any 2012 aquesta es creava i a l’any 2013 ja se celebrava la nostra primera trobada com a entitat gegantera, nascuda a partir d’aquell pioner grup musical "Els K + Sonen", del qual referencialment hem seguit mantenint el nom per l'entitat. Durant aquells inicis vàrem seguir potenciant/adquirint la tècnica musical, assistint a diverses sessions d'un curs de l'Arco Baleno (Brasil) a Montcada i Reixac; allà, al mateix temps, els músics vam poder comprar instruments de qualitat. Al mateix temps, a Balsareny vam començar portant els gegantons del poble, en Joan i la Mariona. De mica en mica, però, vam fer créixer la família. En primer terme incorporant la geganta Blanca de Bell-lloc, que vam estrenar l'any 2014 durant la II trobada, i en aquesta darrera VII trobada, celebrada l’any 2019, vam fer-li un regal pel seu cinquè aniversari, estrenant-li el gegant Bernat de Peguera.
Els principals objectius que tenim és fer poble, intentant a través de les pròpies trobades geganteres, a les quals de mitjana mirem d’acollir 13 colles o més. Nosaltres portem el nom del nostre poble fora i a la vegada gent d’altres pobles coneixen Balsareny; i, tot i que hi ha algunes colles com Ribes de Freser, St. Fruitós de Bages, Puig-Reig, Santpedor... que hi son presents quasi cada any, també colles de la més diversa geografia catalana han conegut Balsareny acompanyant-nos amb els seus gegants. Com a sortides destacades podem esmentar la participació a les festes del Pilar a Fraga (Osca), la participació a la IV trobada de la Federació Gegantera Valenciana a Vinaròs (País Valencià) i les festes de Sant Andreu a Vinçà (Conflent, Catalunya Nord, França).
Al mateix temps, procurem participar a totes les activitats, ja siguin promogudes pel mateix Ajuntament en festes locals, com ara: la Festa major, la Festa de la gent gran, la Fira d’entitats, Sant Joan, l'entrega de capons al castell; i també al mateix temps col·laborar amb d'altres entitats del poble, participant a: la Festa dels Traginers, al Cross del Traginer, a la cavalcada de Reis i en alguna ocasió a la Trobada de les puntaires, entre d’altres.
Però a més, com que tenim bon repertori musical i pel moment prou gent, paral·lelament al calendari geganter, també amenitzem musicalment festes a d'altres llocs: l'espectacle 11 de setembre i Gironella, Festes del Barri Nou de Cardona, Festa Major de Rubí, les Enramades i la Festa Major Alternativa de Sallent, trobades d'esplais a Santpedor, Carnestoltes a Cabrianes i a Ampans, mostra de cultura a Solsona, Cross de l’Ametlla de Merola i moltes més.
El primer cap de colla que vam tenir a l'entitat va ser en José Luís Martínez (durant la fundació), acte seguit ja ho va ser l’Albert Comabella i des de fa un parell d'anys l'actual cap de colla ho és el seu fill, en Marc Comabella. La resta de càrrecs de la junta s'han mantingut vigents des d'un primer moment: la vicepresidència va a càrrec de Jordi Muxí, la secretària és l'Emma Oliva i la tresorera és la Claudia Fenoy.  Tota entitat té i ha de tenir uns caps visibles, com així mateix per resoldre les tasques administratives, si bé la nostra entitat funciona a un nivell molt participatiu. Entre tots es decideix el calendari anual de trobades, valorem conjuntament si podem o no participar en actes afegits, etc.
Un funcionament inclusiu i proper per a tots els membres integrants, que permet valorar gratament la connexió, el bon vincle i la unió de tota la família gegantera.
Desitgem que generacions futures tant del Sarment, com d' Els K + Sonen, puguin fer un escrit com el d'ara (500 publicació), per la 1.000 edició del Sarment.
Text i fotos: Colla Gegantera de Balsareny - Els K + Sonen




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.