divendres, 15 de novembre del 2019

Beethoven 250



El 2020 marcarà el 250è aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven (Bonn, 1770 - Viena, 1827). Sens dubte, un dels compositors més important de tots els temps.

Pobles i ciutats d’arreu del món commemoraran aquesta significativa efemèride durant tot el transcurs de l’any vinent. Es recordarà i es retrà homenatge a una de les figures clau de la història de la música i un dels forjadors de l'esperit modern. Innovador, revolucionari i humanista.

La paradoxa de Beethoven va més enllà de la sordesa que li va impedir gaudir de la seva pròpia obra.

Essent probablement un dels músics més influents de la història de la humanitat (possiblement, només igualat pel seu compatriota Wolfgang Amadeus Mozart), cal destacar un fet molt rellevant al llarg de la seva trajectòria, de vegades injustament oblidat, que el distingeix significativament d'altres de la seva època: el seu compromís polític i humanitari. Ambdós conceptes, plenament vigents i necessaris en els nostres temps.

Beethoven no va compondre un himne a la germanor entre els pobles per casualitat. En ple Romanticisme, amb l'eclosió dels primers nacionalismes, la seva Simfonia Heroica, sent ell austríac, estava dedicada a Napoleó, a qui considerava un «campió de la democràcia»... fins que Bonaparte es va coronar emperador. Immediatament, Beethoven va retirar-ne la seva dedicatòria. Quan va estrenar l’obra l’any 1805 no es va fer ni una sola menció a l’emperador.

D’altra banda, és ben conegut que Beethoven era un amant de la natura, sens dubte una de les fonts d’inspiració de la seva obra: l'estiu al camp, la sensació de llibertat, les passejades pels senders de bosc... En aquests períodes estivals apareixien moltes de les seves idees musicals, que anotava en els innombrables quaderns d'apunts que després treballava durant els hiverns a Viena.

Serveixin aquestes línies per retre, des de l’Escola Municipal de Música de Balsareny, el nostre humil homenatge a un dels grans genis de la humanitat.

«La música és una revelació superior a tota la saviesa i filosofia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.