divendres, 1 de novembre del 2019

Activitats de l'ANC de Balsareny


El capvespre del 31 de setembre, 131 agulles de Montserrat es van encendre amb un farell cadascuna en record dels 131 presidents de la Generalitat de Catalunya.

Llum i Llibertat” va ser un projecte impulsat per Artistes de la República, Assemblea Nacional Catalana, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Òmnium Cultural.

Els 131 farells encesos en diverses agulles van ser un clam per la llibertat del nostre país.


A cada agulla hi va fer cap una cordada d’un mínim de tres escaladors o escaladores; a l’hora acordada es van encendre els 131 farells i el massís de Montserrat va quedar il·luminat. Les cordades van fer bivac a dalt de les agulles i van apagar els llums a les 8 del matí. Dotze hores de llum, dotze hores d’il·lusió, de força, de complicitat pels racons de carreteres, boscos i indrets amb bones perspectives del massís.

Dos companys de l’ANC local van fer la cordada a l’agulla Pla de les Taràntules. Felicitats, companys i companyes!


I molta altra gent del poble va assistir a aquest acte des de diversos escenaris.

L’endemà, dia 1 d’octubre, es va celebrar la “Marxa de Torxes per la Independència” a Lledoners. Aquest acte s’havia de realitzar el 10 de setembre, però a causa del mal temps es va ajornar; així va servir per commemorar el referèndum per la independència de l’1-O de l’any 2017.


La Marxa de Torxes la va organitzar l’ANC de diversos pobles del Bages: Sant Joan de Vilatorrada, Artés, Callús, Súria, Sant Martí de Torroella, Santpedor, Castellnou de Bages, Balsareny i Sant Fruitós. Es van formar quatre columnes de gent que van partir de quatre llocs diferents: el polígon industrial dels Vinyats, el santuari de Joncadella, el camí de Santpedor a Joncadella i Verge de Joncadella a Pineda de Bages. I totes les columnes, encapçalades per diversos representats de cada poble, van coincidir al Pla de Lledoners. La nostra alcaldessa, Noèlia Ramírez, i un membre de l’ANC local van representar el nostre poble.


Tot seguit es va fer un acte amb parlaments de familiars dels presos, de Jordi Corrons, representant d’Òmnium Cultural Bages-Moianès i d’Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC. Quatre persones agredides l’1-O del 2017 van llegir un manifest.


L’ANC local de Balsareny també va participar en aquest acte i altra gent de Balsareny va participar en la Marxa des de Joncadella.

El 3 d’octubre, a la Sala Sindicat, es va fer la projecció del documental Les nostres accions, el nostre poder. Del pacifisme a la lluita noviolenta”. L’acte el va ser presentar Glòria Segarra.


El document visual explica en què consisteix la lluita no-violenta i com desenvolupar-la. La projecció té dos objectius: ser una eina didàctica i interpel·lar l'espectador.

Tot seguit, hi va haver un col·loqui en el qual tothom qui va voler hi va poder participar.


El dilluns 14 d’octubre es va conèixer la sentència que va dictar el Tribunal Suprem espanyol, que, tot i aplicada a uns presos polítics, és la sentència a tot el procés.

El mateix dilluns es va fer una concentració davant de l’Ajuntament amb un grup nombrós de persones per protestar contra la sentència. En l’acte es va llegir  un manifest unitari i tot seguit, en assemblea, es va acordar la participació en les diverses accions dels dies següents.


I el dimecres 16 es van iniciar les “Marxes per la Llibertat”, organitzades per l’ANC i Òmnium Cultural,  com a  resposta unitària i multitudinària.


Les Marxes per la Llibertat van sortir de cinc ciutats: Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona en direcció a Barcelona. I una sisena columna s’hi va afegir el darrer dia des de Castelldefels. Les Marxes van durar tres dies i van cobrir un tram d’uns 100 km, en etapes de 20 km cadascuna.


La columna que va sortir de Berga va fer aturada a Navàs per dinar i va continuar fins a Manresa passant per Balsareny. Gent del poble es va unir a la marxa a Navàs o a Balsareny mateix.  Altres persones van mostrar el seu suport animadament des dels ponts de les rotondes sud i nord de la localitat –sota el Castell i a l’Alou–. La voluntat de tots era participar en aquesta marxa pacífica i històrica en favor de la llibertat de les preses i presos polítics i dels exiliats i exiliades, contra la repressió i per reivindicar el dret d’autodeterminació.


Podem parlar, doncs, d’un període de temps ple d’actes  amb  la participació activa de moltes persones de Balsareny i de l’ANC local.

ANC de Balsareny
Fotos: ANC / Arxiu / J.Sarri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.