divendres, 23 de gener del 2015

Un any intens

EDITORIAL
















A Balsareny hem començat l’any seguint el cicle de celebracions habitual: Pastorets, Reis de l’Orient... Ara vénen els Traginers, que, per cert, han estrenat un magnífic lloc web que us recomanem de visitar: www.traginersbalsareny.cat . Tot seguit, el Carnestoltes; i, en un tres i no res, ja ens trobarem a la Festa Major.

Això, pel que fa a la societat civil. Per la seva banda, el calendari polític ens anuncia que toquen eleccions municipals. Seran el 24 de maig. En aquest butlletí ja ens fem ressò de la candidatura local d’ERC, la més matinera a anunciar-se; en els mesos que vénen veurem qui presenten els grups de CiU, PSC i l’independent Gent de Balsareny. Hi haurà algun grup més o algun de menys? Ho anirem veient d’aquí al maig. En tot cas, no cal dir la importància que tenen aquests comicis per a la gent del poble, ja que en sortiran els encarregats de gestionar les coses de la vila, les que ens afecten més directament. Per això hi dedicarem, com de costum, una atenció especial.

Les municipals, naturalment, són a tot arreu. Però el país té anunciades ja unes altres eleccions, les del Parlament de Catalunya, avançades al 27 de setembre. Unes eleccions que seran plebiscitàries després de l’acord pactat entre CDC i ERC, de concórrer-hi separats amb un full de ruta comú, obert a l’adhesió d’altres forces polítiques que ho vulguin, i que es pretén elaborar amb molta cura a fi que pugui englobar el màxim de sensibilitats. Aquest full és el factor més important de l’acord, ja que, si pot obtenir a les urnes el suport necessari, servirà per establir els passos que el Parlament haurà de seguir durant una legislatura que s’anunciaria constituent. A més, caldrà aprofundir en el disseny de moltes estructures d’estat, i defensar-les políticament, jurídicament i cívica dels torpedes de tota mena que sens dubte hi seran dirigits.

Després de l’èxit del 9N, el procés sobiranista ha viscut moments d’incertesa mentre els partits discutien llurs prioritats electorals. Finalment, s’ha imposat la raó comuna sobre els interessos partidistes, gràcies també a la força de la societat civil. Tot i així, com diu la cançó, no demanem un camí planer: el procés ha de patir entrebancs i ensurts de tota mena. D’externs, perquè ningú no ho posarà fàcil, i potser encara d’interns, perquè hi ha en joc factors molt complexos i sensibilitats ben diverses que caldrà anar llimant. Mantenir durant aquests mesos la coherència i la solidesa no serà bufar i fer ampolles; però cal comptar-hi, no posar-s’hi nerviós i confiar en el sentit comú de tothom.

També el 2015 hi ha eleccions autonòmiques a les Illes Balears, al País Valencià i a la majoria de comunitats autònomes de l’Estat espanyol; i les legislatives estatals, que tocarien al novembre, si és que el govern central no decidís anticipar-les també. Serà, per tant,  un any políticament mogut, intens, interessant. Aportem-hi seny i lucidesa. I votem en consciència sempre que ens cridin a les urnes: perquè votar és la màxima expressió de democràcia. Exercim-la per molts anys.

CCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.