DE MEMÒRIA (42)
Qui
recorda que el 6 de gener, dia dels Reis, Balsareny feia Fira? Segurament només
el «Calendari del pagès», que es repeteix indefinidament. I en canvi els de la
meva generació encara recordem les escorrialles d’una fira en plena decadència.
Els marxants s’instal·laven a la plaça de l’Església i al començament del
Trull: al capdavall, quatre paradetes amb oferta escassa. Eines de pagès,
ganivets de Solsona, cistellers, aviram (pollets per criar, algun gall o
gallina), conills i plançons de fruiters i de vinya. Poca cosa més, però que
donava testimoni d’una vida pagesa en plena transformació.
Al
terme de Balsareny s’hi conreaven sembrats i vinyes, no puc precisar en quin
percentatge. I, naturalment, horta en zones de regadiu. El paisatge dels afores
era molt diferent del d’ara, dominat en exclusiva pels cereals. Aleshores la
vinya era molt important i, quan arribava l’hora de les veremes, el tràfec de
carros amb portadores cap a les tines era espectacular, com l’olor, primer de
raïm i després de vinassa que sortia de molts baixos de cases del poble. Tot el
raïm es trepitjava, i jo mateix recordo haver-ho fet, mig per jugar, a ca
l’Esteve, amb el bon amic Pujals. També recordo alguna picada de vespa, atreta
per la dolçor del macabeu i del picapoll, els reis de la verema. El vi que en
sortia, per a consum propi i per vendre, no era res de l’altre món, però era
tot el que hi havia. El mercat també ha canviat molt. De la importància
econòmica de l’activitat vitivinícola en dóna testimoni el nombre de premses
que hi havia al poble, que ha comptabilitzat l’amic Salvador Bartomeus. La vinya, més laboriosa que el sembrat
(podar, entrecavar, esgriolar, ensulfatar, collir, etc.), va fer que els
pagesos l’anessin abandonant i avui falta en el nostre paisatge rural. Igualment han desaparegut les escasses
oliveres que la històrica glaçada de la Candelera de 1956 es va endur per
sempre. Els pocs ametllers, en canvi, van resistir, però avui quasi no en queda rastre. Els que queden
tenen escàs valor econòmic.
També
hi falta el paisatge humà dels molts pagesos que feien cap a Balsareny, amb els
seus carros i tartanes. El nostre poble, per les carreteres que el travessen,
d’est a oest sobretot, atreia les pagesies de Castellnou (Argençola, les
Vilaredes), Castelladral (la Caseta, Can Passols, entre altres), i Cornet (amb
moltes masies). Sense comptar els masos del propi terme, aleshores molt
nombrosos atesa la no mecanització del camp: tot s’havia de fer a mà. I els
masovers abundaven (si no s’ha fet, potser seria hora de fer-ne l’inventari
històric). Aquesta bona gent baixava al
poble a proveir-se del que els faltava i, alhora, anaven a vendre els seus
productes: la llet, que passaven a repartir per les cases; els ous i l’aviram,
formatges i fruita, quan era el temps. Eren espectaculars els carros carregats
amb feixines de ramalles de pi per als sis forns del poble, que llavors sí que
eren de llenya. Els boscos estaven més nets i els incendis eren afortunadament
escassos.
A
la vora de la síquia i de les rieres o d’allà on brollés aigua, hi havia —i
encara hi ha— molts horts, generalment per a consum propi. Els de la síquia els
regaven amb l’enginyosa cantimplora inventada pel rector Roc García al segle
XVIII i burlaven, així, les escomeses del sequiaire. Els de les rieres, en
canvi, feien servir generalment unes grues de fusta, mig articulades,
exactament iguals que les que feien servir, vora el Nil, els antics egipcis
dels faraons. Sembla estrany, oi? El canvi tecnològic dels últims cinquanta
anys ha estat tan enorme que em temo que avui no quedi cap d’aquells
entranyables artefactes ni per relíquia. Les viandes que es collien als horts
eren totes de temporada i ecològiques, que diríem avui: s’adobaven amb fems
orgànics dels estables, galliners o pous negres, la popular i pudent bassa.
Quan arribava el cop de la fruita i de la verdura, feia goig de veure els
hortolans tornant del tros, més o menys com a la «Cançó de matinada» del J.M. Serrat. Com que no donaven l’abast a
menjar-s’ho tot, molts d’aquests pagesos posaven a la venda els excedents, en
cistells al cancell de les fresques i fosques entrades de les seves velles
cases dels carrers històrics del barri antic. Els qui no teníem hort podíem
gaudir d’aquesta manera del bo i millor de cada temporada a preus assequibles.
Una vianda d’una qualitat immillorable i d’un gust sensacional. Encara enyoro
aquelles tomaques de cal Xesc Vilà, posem per cas. No n’he trobat mai més de
tan bones, i això que m’ha vagat de voltar món.
Aquest
món de la pagesia s’ha esfumat per sempre. Per això n’he volgut parlar, fins on
la memòria m’ho ha permès. No pas per alimentar la nostàlgia, que seria ben
legítim, sinó per donar testimoni del Balsareny que em va veure néixer, ja fa
molt temps.
Fotos: La màquina de batre als anys 30 del segle passat. Arxiu CCB - Biblioteca Pere Casaldàliga.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.