divendres, 23 de gener del 2015

El calaix de la Biblioteca



Recital de poemes de Pere Casaldàliga basats en el llibre 'Encara avui respiro en català'

El proppassat divendres 21 de novembre la biblioteca va acollir el Recital de poemes de Pere Casaldàliga basats en el llibre Encara avui respiro en català, a càrrec de Xavier Marí, Josep Bover i Pere Canadell.
El concert estava basat en el disc compacte de nom homònim recitat pel propi Xavier Marí, amb músiques de Jaume Miquel i amb la col·laboració especial de Josep Bover i Francesc Capella.

A mitjans de juny, dos dels autors del disc compacte es van venir a presentar i a oferir-nos el CD a la biblioteca. En tot moment van expressar la seva admiració cap a la figura del pare Pere Casaldàliga i pel poble que el va veure néixer. Ens van explicar les seves ganes de poder fer el recital a la biblioteca; vam quedar que pel setembre ens diríem quelcom i així ho vam fer.

A 3/4 de 6 de la tarda del divendres, la majoria d’assistents ja estaven asseguts a les cadires, encuriosits i a punt per escoltar el recital.

En aquesta ocasió, Xavier Marí anava acompanyat del també rapsode Josep Bover (vestit de pastoret), i pel guitarrista Pere Canadell.

Tal com estava previst a les 18.00h va començar l’acte, en el qual van combinar poemes de Pere Casaldàliga amb altres composicions.

Tant els rapsodes com el públic van mostrar-se mútuament molta admiració i respecte, compartint una magnífica vetllada que es va acabar amb el repartiment per part dels rapsodes d’exemplars del disc compacte als assistents.

En nom del poble, des de la Biblioteca Pere Casaldàliga, donem les gràcies a en Xavier, en Josep i en Pere per compartir aquesta estona amb nosaltres tot recordant una figura de referència i admirada per tots.

Visites dels nens i nenes de primària de l’Escola Guillem de Balsareny

Durant tot el mes de novembre, els nens i nenes dels diferents cursos de primària de l’Escola Guillem de Balsareny van realitzar una visita a la biblioteca seguint el programa Exploradors de Biblioteques per tal d’aproximar els nens i nenes al món de la lectura, a passar-s’ho bé amb els llibres i animar-los a fer ús dels seus serveis, a més de formar-los en actituds, hàbits i valors per al bon ús de l’equipament.

Paral·lelament a la seva visita, el personal de la biblioteca es va traslladar a les aules de l’escola per acabar de materialitzar les activitats iniciades.
Activitats del mes de desembre

El mes de desembre d’aquest any que hem acabat hi va haver dues activitats clau a la biblioteca:

La primera anava dirigida als usuaris més petits de la biblioteca que es van inscriure i van poder realitzar el treball, que consistia a fer un Pare Noel i un ninot de neu amb pinces d’estendre roba; i li van col·locar un imant, gràcies al qual es podia penjar a la nevera o bé com a punt de llibre o per subjectar papers. En aquesta activitat hi van assistir molts nens i nenes i al final va resultar ser més difícil del que en un principi ens pensàvem.

La segona fou una xerrada sobre la Viquipèdia  a càrrec de Quintí Canals, en la qual es va ensenyar de forma teòrica com redactar articles a l’enciclopèdia lliure escrita col·laborativament a Internet, mantinguda per la Fundació Wikimedia.

L’objectiu principal de la xerrada era explicar el seu funcionament i el de cercar voluntaris per realitzar una Viquimarató (acció intensiva d’edició de la Viquipèdia) a Balsareny al llarg del 2015.

Part de l’èxit d’aquesta jornada va en funció del nombre de voluntaris que redactin el dia previst. Per aquest motiu, les persones interessades a apuntar-se a aquesta marató s’hauran d’inscriure al llistat de la biblioteca.

Quan a la llista hi hagi 4 o 5 persones es podrà decidir quin dia es podrà fer; així que animeu-vos i participeu!

Per acabar, aquest any 2014, la Biblioteca Pere Casaldàliga va celebrar el seu 50è aniversari. L’Ajuntament de Balsareny ha confeccionat uns punts de llibre per celebrar aquesta efemèride.

El consistori en va repartir un a cada casa del poble; però si en voleu més, a la biblioteca en tenim. Per tant, si veniu a fer préstec, en podeu agafar més.

Núria Puigivila Viñeta, directora de la Biblioteca

Foto: N.Puigivila

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.