divendres, 25 d’abril del 2014

Sant Marc esplèndid


La tarda del dia 24, a la Biblioteca Pere Casaldàliga, hi va haver el lliurament del premis Sant Marc de poesia, i un breu concert a càrrec de les Corals de l'Escola Municipal de Música. Al vespre hi va haver un espectacle infantil itinerant, el pregó institucional de l’alcalde, una bona repicada de campanes a càrrec dels campaners locals i un molt vistós castell de focs. La pluja va aguantar just fins que va acabar l’espectacle i la gent va poder tornar a casa o anar a ballar.

El dia de sant Marc es va llevar assolellat. Es va fer la missa i es va beneir el panellet del sant, i els Bastoners i Gegants van recórrer els carrers del poble. A la plaça, diverses colles de Bastoners van ballar la Marxa, el Picotíel Rotllet i el Picaceies; quatre grups van dansar alhora el Ball de la Faixa; els dansaires dels Pastorets, dels més menuts als més grans, van ballar danses tradicionals catalanes per acabar amb el vibrant galop de panderetes; els Gegantons Joan, Mariona i Malacara, amb Els K+ Sonen; i els Geganters i Grallers de Balsareny amb el Marc i la Maria van ballar les seves danses pròpies als acords de la centenària Cobla Selvatana, que en acabat va interpretar la sardana Records de Balsareny, de Josep Maria Albertí i Busquets, estrenada al nostre poble per la mateixa cobla l’any 1957. És de destacar la quantitat de participants en els actes tradicionals, gràcies a la bona tasca formativa que hi fa l’Escola Guillem de Balsareny i els esforçats monitors de les danses; així com els dos grups de geganters, amb els respectius grallers i tambors; i aquest any, l’esbart dels Pastorets. La veritat és que, gràcies a tothom, l’acte de la plaça va fer molt goig.

A la tarda, el Cafè-concert del Centre Instructiu i Recreatiu, també amb la Selvatana —que no actuava per sant Marc des del 1992— va oferir una bona selecció de sardanes —entre les quals Records de Balsareny i La Santa Espina—, més un vals, un pasdoble i un vals-jota. Durant el dia hom va poder visitar l’exposició de pintures i la de fotografies dels Traginers. A la tarda, L’avi Tonet va presentar un divertit espectacle teatral infantil dins la programació de Tempo i al vespre hi va haver el concert jove amb els grups La Zarigüella i Los Pachucos. Una magnífica diada de Sant Marc.

La resta de dies, la Festa va continuar molt bé. En algun cas, amb massa èxit i tot: la proclamació de la nova Pubilla (Anna Rovira) i de l’Hereu (Gerard Capdevila) i el comiat de la Pubilla cessant (Laura Calveras) va omplir a vessar la sala del Sindicat i va deixar molta gent al carrer, esperant que acabés l’acte —que va començar força tard i es va allargar més del previst— per si quan marxessin els hereus i pubilles vinguts de tot Catalunya deixaven espai per poder veure el concert, gratuït, de l’Orquestra Maravella. Aquest concert va ser lluït, i la sala va quedar novament plena de gom a gom. Potser un altre any es podria preveure una separació temporal més gran entre els dos actes a fi d’evitar llargues esperes al públic, o la previsió d’haver d’obtenir entrades, ni que fossin de franc, per poder accedir al local; l’organització es va veure superada per l’afluència de públic.

La resta d’actes (pesca, petanca, escacs, trobada de cotxes clàssics, trobada de gegants, lliurament de premis del Concurs de Fotografia dels Traginers, i tot els que ens deixem) així com la Cagada de la Mula i els balls amb la Maravella i Dolfi i Fermí, van anar igualment molt bé. L’espectacle del Mag Lari va suposar un altre ple al Sindicat: el públic en va sortir content. I dies després, l’onze de maig, l’obra de teatre Brots, amb Toni Albà, Fermí Fernandes, Gerard Domènech i Xavier Macaya, va tornar a omplir la sala d’un públic disposat a passar-s’ho bé

Sarment
Fotos: Sarment



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.