dimarts, 15 d’abril del 2014

Cal compromís

OPINIÓ

El passat 27 de març es va fer l’últim ple. A Balsareny normalment es fan plens cada dos mesos: tocava. Gairebé sempre el públic és el mateix, una o dues persones, encara que en aquesta ocasió érem més. Hi érem perquè es presentaven dos punts de l’ordre del dia que ens interessaven especialment.

Abans d’explicar els punts i el seu desenllaç, els no habituals al ple vàrem tenir altre cop aquella sensació que «l'equip de govern» és inexistent, o mut. Volem pensar que no se'ls deixa dir ni piu, abans que suposar que no tenen cap criteri per donar respostes, plantejar nous temes i arribar a acords. La tasca per a aquests assumptes, per no dir per a tot, la deixen al líder i passa el que passa... Un discurs que no s’entén, qui dies passa anys empeny i aquí mano jo i es fa el que toca.

Es presentaven dues mocions per part d’ERC : 

La primera era sobre «l’exercici de la sobirania fiscal de l’Ajuntament de Balsareny». És a dir: ingressar els pagaments que ha de fer l'Ajuntament de Balsareny corresponents a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), i també, en cas d'haver-n'hi, els corresponents a l'impost sobre el valor afegit (IVA), a l'Agència Tributària de Catalunya, en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària Espanyola.

De fet, en el ple de 30 de maig de 2013 es va aprovar per unanimitat una moció sobre aquest tema; però, com sempre, tot queda en paraules. Les explicacions embolicades i poc convincents ens resumien així: que no s’havia fet res al respecte ni es pensava fer cap pas de moment. No fos cas que sortíssim als diaris, no fos cas que en algun tema important prendre una decisió ens comprometés massa.

El resultat va ser de 4 vots a favor (ERC i PSC) i 7 en contra (CIU). Per tant, a Balsareny, de moment, mentre CIU vulgui, seguirem donant suport a la sobirania sense exercir la sobirania fiscal (ja veieu quin panorama).

Nosaltres esperem que ben aviat es presentin els impostos a l’Agència Tributària Catalana, com han fet altres municipis del país. Hi seguirem insistint.

La segona moció feia referència a «penjar l’estelada al balcó de l’Ajuntament, posar cartells conforme Balsareny é un municipi adherit a l'Associació de Municipis per la Independència i penjar l'estelada a les rotondes d'entrada al poble».
 
Molts de vosaltres segurament vàreu participar en una iniciativa popular que molt exitosament va recollir 146 instàncies, en què es demanava penjar l’estelada al balcó de l’Ajuntament.

Aquestes instàncies es van presentar el 28 de gener de 2014. Dos dies després, en el ple del 30 de gener, el grup d'Esquerra Republicana de Balsareny demanava a l’equip de govern què pensava fer al respecte.

Des de llavors, silenci per part de tothom. En aquest ple del mes de març tornàvem a insistir amb aquesta moció, per saber quan i quina seria la resposta a aquest 5,8% de la població de Balsareny.

Podem dir que hi va haver resposta sobre si es penjaria l’estelada al balcó o que en algun altre indret de Balsareny quedés clar que érem un municipi a favor de la INDEPENDÈNCIA (en el seu moment així ens varem definir, CIU també). La resposta, encara que molt poc clara i plena de populisme, va ser que NO.

Tampoc no es va dir què i quan es contestaria a les 146 instàncies presentades. Fora de ple es va acceptar una intervenció del públic on es va manifestar la incomprensió davant d'aquesta negativa i el malestar davant la falta de resposta (silenci administratiu?).

Senyor alcalde i «equip»: a vegades cal prendre decisions, a vegades cal donar respostes valentes i a vegades, per no dir sempre, cal comprometre’s amb el país.


Secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya- Balsareny


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.