dijous, 29 d’abril del 2021

Un Sant Jordi solidari a Cal Merenci

COMISSIÓ CASALDÀLIGA
 
 
En la diada de Sant Jordi d’enguany, el rebost de cal Merenci va obrir les portes a la cultura fent costat a una activitat solidària: una parada de llibres, la recaptació de la qual anava destinada a projectes solidaris de la Fundació Pere Casaldàliga.
 
Aquest rebost, que des de fa molts anys és un dels espais emblemàtics de la nostra Festa dels Traginers, i que ens la fa reviure quan hi entrem, donava la benvinguda als visitants amb una façana guarnida amb la senyera al balcó, amb la qual la Maria Dolors de cal Merenci mostra l’arrelament de casa seva amb les tradicions del poble i del país. A les parets, quadres d’edicions passades del tradicional concurs de pintura ràpida de Festa Major, signats per en Gubianes i en Pere Pla; un gran quadre-escultura de Sant Jordi matant el drac davant les muntanyes de Montserrat, cedit per la família de l’autor, Antonio Montoya; i una bonica il·lustració de Joan Turu, acompanyaven els llibres que allí podíem trobar.
 
Entre aquests, alguns dels nostres autors locals en actiu: Helena Mallorca, Blanca Soler, Ramon Carreté, Diego Galera, Juan Rivas o Joan Turu, molts dels quals hi van poder fer acte de presència. També hi eren representats altres autors locals, com els Geganters i Grallers de Balsareny, Pere Juncadella. Josep Forasté, Francesc Soler, Valentí Masplà, Francesc i Josep Maria Sabala... sense oblidar el balsarenyenc més universal, a qui hem volgut homenatjar pel seu testimoni i per les seves causes: Pere Casaldàliga.
 
Ja dins el rebost, un seguit de taules plenes de llibres usats i alguns de vells, així com uns prestatges amb CD , DVD i antics vinils, participaven també de la parada solidària. Just a sota d'una clariana del sostre, i il·luminada per la seva claror, hi lluïa un gran retrat de Pere Casaldàliga, envoltat de simbologia: portadores plenes de boix assecat pel pas del temps, un munt de barrets de palla malmesos pel treball, una vella taula amb una cadira de vímet i una antiga màquina d'escriure, en la qual es podia llegir la carta que Casaldàliga va enviar a l’Ajuntament amb motiu de la seva designació com a fill predilecte de Balsareny. I en una gran pantalla es projectaven precioses imatges de São Félix do Araguaia i Balsareny, dos pobles units pel lligam inesborrable de la paraula d’en Pere.
 
Pere Casaldàliga, a qui precisament molts defineixen com a Traginer infatigable de l'esperança, ha estat molt present en aquest dia de sant Jordi, en què el seu poble s'ha volgut  “vestir” un xic de Casaldàliga. Tant per la parada solidaria de llibres, amb tots els que hi hem participat, com per l'excel·lent matinal que l'escola Guillem de Balsareny va dedicar, a la plaça de la Mel, al pare Pere. Com a fruit d'una gran labor educativa, els més infants van pintar dibuixos d'en Pere; els de cicle mitjà van dibuixar les vinyetes de l'auca escrita per Joan Vilamala —que van portar després a cal Merenci, i que ara es pot veure a la Biblioteca Pere Casaldàliga—; i els de cicle superior van recitar poemes d’ell. Felicitats a tota la comunitat educativa, i gràcies per tan bona feina!
 
És bonic de veure com, de tant en tant, Balsareny es “vesteix” de Pere Casaldàliga; amb l'esperança que de mica en mica ens puguem anar “vestint” també amb les seves causes. Gràcies, doncs, a tot el poble de Balsareny, i a les seves entitats i associacions, per la seva participació, solidaritat i compromís, amb la Comissió Pere Casaldàliga, que vol treballar amb tots vosaltres per un món millor.
 
Text: Comissió Casaldàliga
Fotos: A. Selgas / J.Vilanova
 





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.