dimecres, 14 d’abril del 2021

Passeig per les Collades i el Pla de Vilamajor

 
Reportatge gràfic d’Alfred Selgas arran d’una passejada feta a primers d’abril per l’entorn del mas de les Collades i el Pla de Vilamajor. Hi veiem, entre altres coses, una plantació de colza que dona al paisatge primaveral el seu característic color groc enmig dels verds, amb el castell de Balsareny al fons. 

Aprofitant la recent neteja del bosc, que ha deixat l’obra més accessible, l’Alfred va poder fotografiar amb detall una construcció ja coneguda pels caminadors i persones interessades en l'etnografia i la cultura rural— que es troba en el camí de les Collades a cal Brunyoc, i va plantejar a diverses persones el dubte de si es tractava d’un forn de calç o d’un forn d’obra.
 
En el debat hi van intervenir, entre altres, en Xavi Novell. l’Isidre Prat, en Josep Cañellas i en Jordi Comellas, cadascú donant la seva opinió. L’Isidre va elevar la consulta a altres experts. Finalment, hi ha hagut acord, i es tracta d’un forn d’obra, una teuleria, com molt bé explica l’Isidre Prat en un altre
 article d’aquest mateix butlletí, amb fotografies pròpies, de l'Alfred i del Dr. Cañellas. Aquí reproduïm les del reportatge inicial de l’Alfred Selgas, més altres de fetes en una segona visita al lloc.
 
Estaria bé tenir catalogats els vestigis de forns de calç, teuleries, bòbiles, pous de glaç, barraques de vinya, parets de pedra seca, tines... que hi pugui haver al nostre terme, i poder-los visitar i comentar en excursions alhora saludables i ben didàctiques, 
per l’escàs coneixement que tenim de les formes de vida dels nostres avantpassats.

R.C.
Fotos: A. Selgas






































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.