divendres, 30 d’abril del 2021

Tempo: ‘El Patufet i els seus pares’


Ens retrobem, el 26 d'abril, amb un nou espectacle del Tempo. En aquesta ocasió, un gran clàssic dels contes infantils: en Patufet. Ens ve de la mà de la companyia Teatre Nu, que ens el presenta com El Patufet i els seus pares, amb música i composicions de Pep López.
 
Es tracta d’un espectacle amb cançó i rodolins que ens expliquen la clàssica història, adaptada a temps actuals. Ens mostra una parella de quasi quaranta anys, amb el desig i certa pressa per ser pares. Després de mesos intentant ser-ho, arriba el gran dia, la sorpresa que els ve de camí un fill diminut, segons els indica la ginecòloga.
 
Primerencs i sobreprotectors, accepten el repte que la vida els ha posat al davant. Fer “créixer”, si més no d'edat, el seu fill, en Patufet. Amb l'ajuda d'unes ulleres especials, poden veure el seu fill una mica millor, i així no trepitjar-lo. En Patufet, com el conte clàssic ens explica,  supera tots els complexos possibles. És una història de superació, on la voluntat del menut venç tots els obstacles i res no l’atura. El perill no l’espanta: quan es troba dins la panxa del bou no es queixa, només ajuda els pares perquè el trobin, cridant: «Soc a la panxa del bou, que no hi neva ni hi plou!» Això sí, en aquesta versió, és la mare qui va a treballar al camp, i el pare és qui es queda a casa cuinant el dinar.
 
L’origen del conte d’en Patufet no és gaire clar. La història ja s’explicava al segle XVI. Alguns diuen que prové d'un conte de fades alemany; però en canvi la versió anglesa situa la història en el fantàstic món llegendari del Rei Artús. La popularitat del personatge al nostre país és tan gran que l'any 1904, Aureli Capmany va iniciar la publicació d'una revista per als infants que es digué «En Patufet: més endavant va ser dirigida per Josep Maria Folch i Torres. L'any 1921, l'editor barceloní Joan Bruguera començà a editar una altra revista, en castellà, que anomenà «Pulgarcito».
A Catalunya, en Patufet ha viscut moltes aventures, que ens han estat narrades en la seva majoria per Ramon Folch i Camarasa en forma de contes. La cançó d’en Patufet («Patim, patam, patum, homes i dones del cap dret...» és obra del compositor català Josep Casas Augé, que la va popularitzar en les gravacions de contes infantils de la dècada dels 50 del segle passat. Ara, gràcies al Tempo, hem pogut remuntar en el temps i recordar aquest clàssic, que el talent de la companyia Teatre Nu ens ha fet reviure en temps actuals.
 
Ens tornem a trobar en la propera edició del Tempo!
 
Text i foto: Jordi Vilanova  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.