LA VEU DEL CAMPANAR
Sant Marc té com a símbol un lleó i sant Jordi se’l representa sempre lluitant contra el drac. Un dia es van trobar el lleó i el drac i es van fer un desafiament, un repte: comprovar quin dels dos era el més valent i el més important. El lleó li va dir al drac: tu representes el patró dels enamorats i n’estàs molt content i ufanós, però veig que l’amor dels enamorats dura pocs anys, ja que molts d’ells, al cap d’un temps, es separen i es deixen d’estimar. Es fan el regal d’un llibre i d’una rosa, però la rosa es marceix i el llibre queda arraconat en un prestatge o fa cap a la paperera. Per tant, ben poca cosa representes. El lleó li va dir que el drac era el símbol de tots els mals. Tot seguit, el drac li va dir al lleó que era una bèstia que no feia por a ningú, ja que quan anava amb la panxa plena no atacava a cap persona, i li va dir si era capaç de trobar alguna persona que només parlés dels altres quan una cosa era verdadera, era bona i era útil. I li va dir que els comptaria amb els dits de la mà.
Drac i lleó es van posar a discutir i cada vegada cridaven més alt. El drac deia que hi havia molts matrimonis que vivien estimant-se fins a la mort essent fidels a l’amor que s’havien promès. I que celebraven amb goig les seves noces d’argent i d’or. El lleó li va respondre que n’hi havia molts més que quan parlaven dels altres ho feien dient la veritat, la bondat i la utilitat. No es posaven pas d’acord, fins que va arribar una noia amb unes balances. Va proposar de posar la proposta de cadascun d’ells en un dels plats. Va quedar equilibrada, però aquella noia els va dir que sant Marc era molt més antic, ja que fou el primer evangeli que es va escriure i que gràcies a ell sabíem moltes coses de Jesús per la seva proximitat a ell. En canvi, sant Jordi era molt posterior.
Amb tot, els digué que coneixia una població en la qual tant apreciaven i estimaven l’un com l’altre. Aquell poble es deia Balsareny, ja que celebraven la seva Festa Major per Sant Marc i el dia de Sant Jordi feien també festa important per ser el patró de Catalunya i es regalaven un llibre i una rosa: una rosa que mai es marcia i un llibre. I aquell poble tenia una regla d’or: conviure en pau. Per tant, s’havia acabat la rivalitat i l’odi i s´ajudaven els uns als altres gràcies als dos patrons: sant Marc i sant Jordi. I allí tant el lleó com el drac convivien en pau, ja que tenien aliment en abundància i no tenien necessitat de menjar-se a ningú. I el dia de l’any en què s’ho passaven més bé era el dia de la Festa dels Traginers, ja que podien veure animals de la seva família passejant-se pel poble amb tota mena de lluïments i atraient molta gent de tot el país.
Arran d’aquesta història es pot contemplar sant Marc en el mosaic de la façana de la Llar parroquial, i la Font dels Enamorats en el racó de mossèn Joan, tots dos fets pel mateix artista, mossèn Joan, en senyal d’agermanament.
Mn.
Antoni Bonet i Trilla
Text presentat al Concurs Literari de Sant Marc, 2019. Imatges: Joan Bajona (mosaics i fotos): Sant Marc, a la façana de la Llar Parroquial; i detall de la Font dels Enamorats, al Racó de mossèn Joan, a la baixada del Repeu. Del llibre ‘Mossèn Joan, entre la sotana i la gaveta de paleta’ (2016).
La
veu del campanar
Festa Major: l'eucaristia de la Festa Major en honor a Sant Marc, diumenge dia 25 d’abril, serà a les 11 h. del matí a l'església parroquial. Predicarà Mn. Marc Majà i Guiu, Vicari General del nostre bisbat de Solsona. El mateix dia es farà la tradicional benedicció dels panets o "panellets" de Sant Marc i la distribució a totes les cases de la població d'un panet per família de forma gratuïta. Bona festa Major a tothom!
Mn.
Antoni Bonet i Trilla
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.