diumenge, 25 de febrer del 2018

Jornada Antifeixista


Jornada Antifeixista

El diumenge 25 de febrer, Balsareny va viure una jornada festiva i ciutadana per proclamar un cop més que és un poble pacífic, que vol conviure en pau, i rebutjar els insults, maltractaments i violència física de què grups d’ultradreta ens han fet víctimes, alhora que la imatge que s’està volent donar del nostre poble com si els intolerants fóssim nosaltres.

A les 12 del migdia hi va haver una concentració a la plaça de la Mel, on més de 500 persones, la majoria del poble, però també vingudes d’altres llocs en solidaritat amb Balsareny, van desfilar pacíficament, precedits dels gegants de les dues colles geganteres locals (Geganters de Balsareny i Els K+ Sonen) i acompanyats dels Bastoners, que van fer diverses ballades pel camí, convidant antics balladors a afegir-s’hi. La manifestació va passar pels carrers Ponent, carretera de Manresa, baixada del Torrent, Creu, Sant Domènec, Guimerà, plaça de l’Ajuntament i plaça de l’Església.

A la plaça es va llegir el manifest que reproduïm més avall. Els assistents van fer una rotllana i les dues colles geganteres van ballar els seus gegants i van fer una ballada conjunta per expressar l’harmonia de la convivència que volem al nostre poble. També va dansar el Mussol Oriol, de la colla Peta Fluix i el gegant Maqui, vingut de Sallent per solidaritzar-se amb la festa; a més, el grup geganter Birakari, de Sestao, que havia participat fa unes setmanes a la Festa dels Traginers, van enviar un vídeo d’adhesió i suport. Tot seguit van ballar els Bastoners, i una colla de voluntaris va dansar el tradicional Ball de la Faixa, en una versió específica anomenada “Ball de l’Antifeixista”. Tot seguit hi va haver una botifarrada popular; les persones que s’hi van quedar es van fer una foto aèria reporesentant el símbol de la pau. Acabat el dinar, hi va haver una sessió musical a càrrec dels grups “Los Escombros” i “Jack i Asier”. El temps va acompanyar, i els assistents i els organitzadors van quedar contents de la festa i de la bona resposta popular en pro de la convivència.

Sarment
Fotos: Sarment / T.G. / A.Selgas


Manifest “Balsareny Antifeixsta”

Benvinguts a Balsareny. Un poble que fins als últims esdeveniments ha  estat un exemple d’integració. Un poble miner, tèxtil i pagès on gent vinguda de tots els racons de la península, i també en els últims temps de tot el món, ha trobat una llar i sempre ha conviscut en pau, respectant-nos els uns als altres, fos quina fos la cultura, llengua o tradició.

Per això el poble no permet que un grup ultra destrueixi aquesta convivència cívica tan arrelada històricament aquí a Balsareny. Des de fa uns mesos, l’odi, la mentida i la falta de respecte per part d’uns ha creat un mal ambient que va tenir el seu punt culminant en una manifestació on es van exhibir salutacions, càntics i simbologia feixista; on es va agredir a veïns pel simple fet d’estar al carrer en aquells moments. Tampoc podíem esperar gaire més de manifestants que oculten el seu rostre rere màscares.

Com diem, aquesta manifestació va ser el punt culminant. Hem hagut de veure com veïns nostres arrencaven missatges que cridaven a la convivència. Hem hagut de patir agressions als nostres cotxes i façanes. Hem hagut de tenir molta paciència per suportar insults i amenaces. I hem hagut de suportar atacs de la premsa rància mostrant com a víctima a qui ens agredeix, insulta i té actituds intolerants contra nosaltres. Això també és feixisme i part responsable de la manifestació que vàrem patir dissabte passat.

Ja és hora de dir prou. Destruir o construir, aquesta és la qüestió.

La imatge de la pacífica convivència als carrers de Balsareny ha quedat malmesa. No podem permetre que el poble bressol de Pere Casaldàliga, un dels referents mundials de la pau, sigui tacat per una minoria autoritària i feixista.

Per això els balsarenyencs no ens cansarem de seguir lluitant contra aquesta xacra amb les millors armes que tenim i que més bé sabem utilitzar: el respecte, el civisme i, sobretot, el pacifisme.

I per anar acabant, volem agrair de tot cor la solidaritat i l’escalf que ens ha arribat de fora de Balsareny. A Balsareny sempre estarem disposats a tornar en forma de suport tota l’ajuda que ens esteu oferint, perquè, per desgràcia, d’experiència no ens en falta. Cal que estigueu alerta i detecteu actituds feixistes al vostre voltant abans no sigui massa tard, perquè la lamentable situació que estem patint no es repeteixi enlloc més.

Volem també mostrar el nostre rebuig a la persecució tant mediàtica com judicial de la llibertat. En aquests moments, gent del nostre poble, altres que només s’han posat un nas de pallasso, cantants, activistes com els de 27 i més, o representants legítims escollits democràticament tenen causes obertes i s’enfronten a anys de presó. No ho normalitzem.

Molta salut a tots, moltíssimes gràcies per ser-hi. Esteu convidats a visitar el nostre poble sempre que vulgueu. El gest que heu tingut amb nosaltres serà inesborrable per sempre més.

No passaran!














  




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.