dimarts, 27 de febrer de 2018

Entrevista a Neus Orriols

ENTREVISTA


Neus Orriols Alsina, d’ERC,
a l’atenció de les persones a l’Ajuntament

Neus Orriols és nascuda a Balsareny el 26 de juliol de 1959 i és llicenciada en Psicologia Clínica  per la UAB, màster en Psicologia Comunitària (UB) i màster en Direcció Pública Esade (URL). Per la seva feina es pot dir que constantment ha hagut de fer formació per diferents temes i procura adaptar-se a cursos de curta durada que van sorgint. Com ens  diu: “Dedicar-te a la política també implica formació i en aquest sentit tenim bona oferta, altra cosa és poder fer-ho tot”.

A la Neus li agrada llegir, però ens diu que ho fa poc i ho acumula en èpoques de vacances. Ara llegeix “La cançó dels Maoris”, que és la continuació del llibre “Al país del núvol blanc”, de Sarah Lark. La fascinació per Nova Zelanda, la visió de diferents cultures i personatges femenins interessants podria ser el resum d’aquests llibres. “Potser una de les coses que m’agrada més llegir és poesia i sempre trobo el moment per llegir un poema; en ocasions, i si m’agrada molt, el memoritzo”.

Viatjar també li agrada molt, encara que li falten molts llocs per conèixer. Els viatges de què més gaudeix són els que la porten a conèixer cultures diferents. A vegades li agrada més observar la gent, escoltar-los, que no pas veure monuments. Aquest setembre va estar a l’Índia; bé, a una petita part, ja que com ens comenta “allò és immens, i la veritat que em va seduir molt!”.

Gaudeixo del mar en totes les seves vessants de paisatge i l’enyoro quan passa un temps que no el veig. Sovint tinc la necessitat d’anar-hi: qualsevol punt de la Costa Brava és recomanable. No practico cap esport en concret; camino quan puc i, quan els horaris ho permeten, fer ioga em satisfà”.

Ha fet teatre amateur, en concret als 14 anys va formar part de la Lluerna quan el grup va iniciar una segona etapa. Més tard i ja passats quinze anys o més, va participar en diferents tallers i en alguna obra de la qual guarda un gran record; “potser ara toca altre cop activar aquest tema, em vindria molt de gust”.

— Com va anar això d’entrar formar part de la política municipal?

Visc política municipal cada dia, ja que treballo en un Ajuntament, el proper març ja farà 30 anys. El món local permet proximitat amb la gent i acció immediata. No va ser fins al 2003 que m’implico d’una manera més activa en política, perquè no creia oportú fer-ho abans per raó de la meva feina. El 2007 vaig formar part de la llista d’ERC a la ciutat on treballo i en aquella legislatura vaig viure dos anys intensos al capdavant dels serveis territorials de la Conselleria d’Acció Social i Ciutadania. Més tard vaig entrar a la secció local d’ERC Balsareny; vaig formar part de la llista d’ERC en la legislatura passada, i en l’actual vaig repetir.

— Per què a ERC?

ERC és un partit molt proper a mi per moltes raons. M’identifico plenament amb els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat. L’objectiu d’ERC és treballar per assolir una societat més justa i solidària, sense desigualtats entre les persones i els territoris i que la via per fer-ho és aconseguir la independència de Catalunya. Admiro la trajectòria que el partit ha fet durant aquests 86 anys d’història, amb els seus encerts i errors. En sóc militant des de fa temps, i segueixo en aquest projecte on em trobo molt a gust.

— Tens antecedents familiars en política?

Francesc Orriols Basany, tiet del meu pare i nascut a Balsareny, on va viure temps. Era d’Esquerra Republicana de Catalunya i va ser regidor a l’Ajuntament de Manresa; més tard ocupà les secretaries polítiques de diferents conselleries de la Generalitat, durant la Segona República. Malauradament va morir en un atemptat. Després, el meu pare, en Josep Orriols Riera, també va ser regidor de l’Ajuntament de Balsareny durant força temps, i diria que en uns temps molt significatius i difícils. Recordo que ens explicava moltes coses de l’Ajuntament, sempre des de la seva òptica, dient que el diàleg i el consens eren imprescindibles. Políticament era just i molt inclusiu a nivell social.

— De quines àrees ets responsable?

Les àrees de les quals sóc responsable són les que tenen a veure amb atenció a les persones: Acció Social i Promoció de la Salut, Ensenyament , i Polítiques d’Igualtat, que per la feina conec força i per tant m’hi sento còmoda. Són regidories que et fan gestionar moltes coses diferents alhora,  i sempre la persona en tot el seu cicle vital ha de ser el centre d’atenció. Facilitar la igualtat d’oportunitats, detectar l’exclusió i actuar, promoure hàbits saludables, recursos educatius per a tothom...

— Com valores el treball que es fa des d’un ajuntament?

Els ajuntaments tenen unes competències concretes que són les que cal portar a terme, però sempre es va més enllà i això depèn de cada equip de govern i de les possibilitats que tingui en el seu mandat.  No em refereixo a fer coses que impliquin cost econòmic, penso en altres que impliquen crear xarxes i participació. Per tant, valoro el treball que es fa des d’un ajuntament, molt positiu quan les seves polítiques tenen en compte més enllà d’allò que toca i que constantment estan atents al que passa a la comunitat.

— Reunions, plens... Com t’organitzes?

Segueixo amb la meva feina, però tinc autonomia per fer-la compatible amb la tasca de regidora; per tant, procuro adaptar-me a les reunions que comporten les diferents regidories. També fem reunions amb el grup municipal setmanalment. Els plens són cada dos mesos, però també impliquen un treball a priori. Els dijous sóc a l’Ajuntament tot el dia i puc atendre persones i entitats.

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.