dimarts, 19 de juny del 2012

Gas Natural farà un magatzem subterrani de gas a Balsareny

Quan ja tancàvem l'edició del Sarment de juny, el nostre poble ha estat actualitat de portada a tots els mitjans d'informació. Reproduïm aquí el que s'ha publicat en dos diaris ("Avui" i "Ara").

Gas Natural Fenosa projecta un magatzem subterrani de gas a Balsareny

La companyia inicia els tràmits per construir vuit dipòsits que aprofitaran les cavitats salines de la zona
El projecte suposarà una inversió d'entre 300 i 350 milions d'euros i 200 llocs de treball durant les obres

La multinacional energètica Gas Natural Fenosa (GNF) invertirà entre 300 i 350 milions d'euros en la construcció d'un magatzem subterrani de gas a Balsareny que aprofitarà les cavitats salines de la comarca.

En roda de premsa a la Cambra de Comerç de Manresa, el director de Planificació Energètica de GNF, José María Egea, ha emmarcat el projecte en els estudis de la companyia per determinar si hi havia presència d'hidrocarburs a la zona, que finalment no s'han trobat. Amb tot aquests treballs han servit per veure la possibilitat tècnica d'ubicar un espai d'emmagatzematge de 3.200 GWh durant una vida útil d'entre 40 i 50 anys.

La companyia ha explicat que ha iniciat la tramitació administrativa del projecte. Si Gas Natural Fenosa aconsegueix tots els permisos –un procés que pot durar dos anys–, iniciarà la construcció de vuit cavitats a 900 metres de profunditat al terme municipal de Balsareny (la primera de les quals estaria llesta a mitjan 2017). La instal·lació ocuparà unes 10 hectàrees, tot i que la zona delimitada serà de 1.000. L'empresa augura que aquestes reserves de gas tindran “impacte mínim” tant des del punt de vista de seguretat com ambiental.

L'energètica calcula que el projecte donarà feina a unes 200 persones durant la fase de construcció, que duraran entre vuit i deu anys, i suposarà 40 llocs de treball quan la infraestructura estigui en funcionament.

AGÈNCIES [“Avui”, 19-6-2012]

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/552008-gas-natural-fenosa-projecta-un-magatzem-subterrani-de-gas-a-balsareny.html 

Gas Natural construirà un magatzem de gas subterrani a Balsareny

Serà una reserva de gas subterrània a 900 metres de profunditat, en unes cavitats salines, segons ha explicat el director de planificació energètica de la companyia, José María Egea. L'operació comportarà una inversió d'entre 300 i 350 milions d'euros

Gas Natural Fenosa ha anunciat aquest dimarts la construcció d'un magatzem de gas al Bages, al municipi de Balsareny, que comportarà una inversió d'entre 300 i 350 milions d'euros.

Serà una reserva de gas subterrània, a 900 metres de profunditat, en unes cavitats salines, segons ha explicat el director de planificació energètica de Gas Natural, José María Egea.

El projecte està en una fase inicial de tramitació administrativa, que pot allargar-se fins a dos anys. La construcció, que comportarà uns vuit anys més, crearà 200 llocs de treball, segons l'empresa.

Egea ha explicat que el projecte s'ha estudiat els darrers dos anys i s'ha demostrat que el terreny és "idoni" i garanteix les condicions de seguretat.

La darrera paraula per autoritzar el magatzem la tindrà el govern espanyol, concretament els ministeris de Medi Ambient i d'Indústria, que hauran de donar la concessió administrativa. Si tot va bé, les obres començarien d'aquí a dos anys.

El director d'Energia de la Generalitat, Josep Canós, ha defensat que es tracta d'un projecte "estratègic", ja que a llarg termini garantirà subministrament i reserves en casos d'emergència.

Ha calculat que les vuit cavitats subterrànies previstes al magatzem garantiran l'equivalent a 14 dies de tot el consum habitual de gas català i 140 dies de consum domèstic.

El responsable del projecte, Joan Pujol, ha explicat que el magatzem tindrà una capacitat de mig milió de metres cúbics de gas (3.200 GWh), ocuparà deu hectàrees en un perímetre de 10.000 hectàrees on s'han fet els estudis. En superfície es construiran dues naus de dues hectàrees.

Pujol ha afegit que la posada en marxa obligarà, també, a fer noves infraestructures, com un gasoducte des de la zona de Terrassa fins a les salines i una línia elèctrica de set quilòmetres des de Sallent.

ELENA FREIXA  [“Ara”, 19-6-2012]

http://www.ara.cat/economia/Gas-Natural-Fenosa-construira-Bages_0_721727918.html 

1 comentari:

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.