divendres, 22 de juny del 2012

Balsareny avui

Roda de Corals 2012 Bages-Berguedà



La sala del Sindicat, amb tres quarts d’entrada, va veure una magnífica actuació d’aquesta sisena Roda de cant a càrrec de quatre corals: Coral Sant Esteve de Balsareny, Coral de Salelles, Coral l’Albada del Caravàning Club del Bages i l’Orfeó Manresà.


L’acte va ser presentat per Josep Sensada i va seguir amb l’ordre següent. 


La Coral Sant Esteve de Balsareny, sota la direcció d’Olga Puigbò: Cançó del Lladre (popular catalana, harmonització Francesc Vila), i Ton Pare no té nas (harmonització B. Bibiloni). A continuació, i sota la direcció de Joan Bajona: Dindirindin (anònima, cançoner Montecassino), El romaní (Johannes Brahms) i El destí (Johannes Brahms).


La Coral l’Albada del Caravàning, sota la direcció de Josep Guiteres: Tornaré (havanera, J. L. Ortega Monasterio), Vela que bonito (Folklore del Choco, Colòmbia), Lorelei (Friedrich Schiller), La barqueta (havanera, J. Bartumeus) i Farandola (Cançó d’amor i de guerra, de Rafael Martínez Valls).


L’Orfeó Manresà: Madrigal (G. Fauré), Cantique de Jean Racine (G. Fauré), Dira-t-on (M. Lauridsen) i Prière du soir (Ch. Gounod). Amb Jordi Franch al piano i direcció de Lluís Arguijo.


Per últim, les quatre corals interpretaren dues cançons en comú: Cant de l’albada (música de Francesc Vila i lletra de Joan Farràs) i Mosques i mosquits (cànon del Bestiari de Pere Quart i música de Manuel Oltra).


L’acte va finalitzar amb uns breus parlaments a càrrec de les dues representants de la Federació del Cant Coral del Bages i Berguedà.


Laura Calveras, pubilla de Balsareny, amb la seva paraula i el seu gest lliurà a les dues representants el típic càntir dels Traginers.


La recaptació de l’acte, que va ser de 570 euros, va anar a parar a la Marató de la Pobresa.




Dues persones per una tasca solidària

A Balsareny, com a tants d’altres pobles, hi ha gent que treballa i s’esforça per una societat solidària. Són com branques d’un arbre que distribueix un fruit unitari amb la finalitat de tenir un món millor per a tothom.

Una d’aquestes branques la formen dues persones, que treballen amb la mecànica empresa des de la Parròquia de Santa Maria, coordinades amb la delegació de Mans Unides de la ciutat de Solsona.

“Balsareny Avui”, i en atenció als nostres lectors, ha volgut tenir un millor coneixement sobre com s’organitzen les dues persones, que prefereixen mantenir l’anonimat. Aquestes comenten: “Som dues persones que ens cuidem a Balsareny, ara farà uns 12 anys, de promoure un cop l’any la Campanya Solidària, mitjançant una aportació econòmica, amb l’ONG Mans Unides.


Aquesta tasca ens la va encomanar qui fou rector de Balsareny, Mn. Joan Casals, i des d’aleshores quan arriba la Setmana del dejuni, amb caràcter voluntari, a la nostra església de Balsareny la col·lecta setmanal la promovem a favor d’aquesta ONG. A més a més, no sabem si és prou coneguda la diada del ‘Sopar de la fam’, que un cop l’any organitzem en el temps de Quaresma”.

Aquest acte, on es reparteixen unes llesques de pa amb xocolata, recapta fons a favor de diversos projectes solidaris amb el tercer món. En aquest acte sempre hi és convidat un personatge que viu, i ha viscut, una experiència in situ en pobles amb falta d’escoles, hospitals, projectes agrícoles, pous d’aigua, etc.

A Balsareny també hi ha a disposició de la gent una campanya consistent en venda de samarretes, que porten impresos diferents eslògans a favor de Mans Unides.


Alveolitis, una malaltia originària dels coloms


Davant qualsevol mena de risc, que fa por, sempre és bo reflexionar i, si cal, prevenir. Aquí no volem pas generar por, sinó fer un toc d’alerta preventiu a favor de la salut.

Es tracta de les colònies de coloms, unes aus que sovint simpàtiques, a les quals sovint la gent dóna menjar mentre té cura de la vigilància dels petits. Els coloms són molt macos, però compte! Cada dia, la sanitat descobreix noves toxicitats que porten aquests ocells que conviuen moltes hores del dia amb les persones.

Últimament s’ha parlat d’una malaltia que hom pot arribar a contraure a través dels coloms. És l’alveolitis (diari El Punt, dimecres 16 de maig de 2012), una malaltia pulmonar que es transmet per mitjà dels excrements dels coloms. Sota aquest paraigua balsarenyenc, tots convivim amb aquesta espècie i cal aixoplugar-nos lluny de l’alveolitis.

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.