divendres, 20 d’abril del 2012

Francisco Fernández Díaz: dissenyador d'una màquina CNC

ENTREVISTA

Dins l'àmbit de les entrevistes sobre el món puntaire, entrevistem aquest balsarenyenc que, després d'assolir la seva merescuda jubilació, pot dedicar-se més plenament a les seves aficions: la mecànica, l'electrònica i la informàtica.

"Vaig entrar en contacte amb el món de les puntaires a través de les meves cunyades, l'Àgueda i l'Araceli, grans aficionades a fer puntes de coixí. Observant el meravellós treball que duen a terme aquestes dones, vaig pensar que podia decorar els boixets (bastonets de puntes de coixí) per tal d'aconseguir un conjunt més harmoniós i donar un toc més alegre i personal a aquesta tasca."

Francisco Fernández Díaz (Kiko), va néixer a Balsareny, al carrer del Nord número 32, el 10 de març de 1957. Va cursar els estudis primaris a l'escola balsarenyenca Roc García. La seva última feina fou la de vigilant d'explotació a la mina Iberpotash de Vilafruns (Balsareny). A Fernández li agrada llegir i l'últim llibre que ha llegit és Las Golondrinas de Tartessos, d'Ana María Vázquez Hoys, un estudi sobre l'origen de l'escriptura al sud de la península ibèrica.

És un gran viatger. Coneix molt bé les poblacions de Huelva i Sevilla i també ha visitat les Illes Balears, les Illes canàries, Roma, París i Praga.  Ens diu que el proper viatge que farà serà a la ciutat de Londres. Li agrada el ball, especialment la salsa i la "bachata". Aquesta última modalitat de ball la practica cada cap de setmana. També és un gran aficionat a la mecànica, l'electrònica i la informàtica.



- Quina tècnica feu servir per construir els bastonets? Manual o mecànica?

- Per a la seva elaboració faig servir les dues tècniques, la manual i la mecànica. La decoració d'alguns boixets requereix una feina manual més detallada, mentre que d'altres decoracions les porto a terme mecànicament amb l'ajut d'un torn i una màquina CNC (Control Numèric Computeritzat). Aquesta màquina CNC ha sigut dissenyada i construïda per mi mateix i, amb ella puc portar a terme tant la decoració dels boixets com qualsevol tipus de figura en 3D. Per a fer un boixet, en primer lloc, el construeixo al torn, després dissenyo a l'ordinador la decoració que portarà i, amb la màquina CNC, aplico la decoració, després el poleixo al torn i, finalment, l'acabat el faig pintant-lo a mà.

- Quines són les mesures que han de tenir cada boixet? Tots són iguals?

- Cada boixet té les seves característiques dins d'unes mides estandaritzades. Hi ha quatre tipus de mides de boixet: els més petits mesuren 8 cm de llargada, deprés hi ha els de 10 i 12 cm, i els més grans mesuren 14 cm. En quant al diàmetre, va en funció de la decoració de cada boixet. Els boixets que he decorat per a les puntaires del nostre poble han estat de 12 i 14 cm de llargada i amb diferents tipus de decoració.

- Quines hores hi dediqueu?

- La decoració des boixets és un dels hobbies que m'ajuden a distreure'm durant el dia, ara que estic jubilat. No tinc un horari establert, tot depèn de les ganes i la inspiració. Puc fer-ne durant unes hores, com també no fer-ne cap durant dies.

- Quina és la quantitat que en podeu fer durant una hora?

- Això depèn molt del tipus de decoració, ja que aquesta té un procés complex. Segons el tipus se'n poden fer més o menys.

- El vostre art va adreçat a particulars o bé per a algun col·lectiu de professionals?

- Bé, com que és un hobby, no té un objectiu professional. Fins avui, només he decorat boixets per a aquelles puntaires que m'ho han demanat i per a la meva col·lecció personal.

- Per últim, de quina matèria prima han de ser els boixets?

- El boixet tradicional es fa amb fusta de boix; però ara també se'n fan amb altres fustes nobles, com el banús, l'"iroko", la bubinga, etc. Però jo de moment encara utilitzo el boix.

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.